Locuitorii din Bucea donează ceea ce au mai valoros!

Aici, în zona nord-vestică a Apusenilor, unde se deschide Poarta Transilvană a Clujului, satul în care se mai oferă cu generozitate pâine şi sare celor veniţi cu gânduri bune se pare că a deschis mai devreme şi porţile primăverii. Fără a creiona metaforic geografia de sub… arcul Pietrei Craiului, unde şi Crişul şi-a dezbrăcat „pijamaua” de gheaţă, la Bucea mirificul anotimpului s-a strecurat cu o neasemuită abilitate prin grădini, dar şi prin… sufletele oamenilor. Verdele îşi reintră în drepturi, berzele îşi  primenesc cuiburile, iar pomii fructiferi degajă parfum şi culoare în dichisitele gospodării ce însumează un larg evantai al frumuseţii rustice de la poarta vestică a judeţului.
Căldura primăverii este şi generatoare de viaţă. Poate tocmai de aceea, preotul paroh Mircea Dejeu, ce slujeşte de peste 35 de ani în Biserica Ortodoxă Bucea, a organizat în parohia sa, săptămâna trecută, o nouă acţiune de donare de sânge pentru salvarea multor vieţi aflate în grea suferinţă.
Joi, începând cu ora nouă a dimineţii, la Dispensarul uman cu sediul în frumoasa Casă de cultură –  construită sub dirigenţia acestui neobosit slujitor al altarului –,  Coleta mobilă a Centrului Regional de Transfuzie Cluj, însoţită de directoarea Adriana Sime, personalul de specialitate şi aparatura necesară, au recoltat aproape 20 litri de sânge care va fi oferit spitalelor clujene. La această importantă acţiune, organizată de Parohia Bucea şi Centrul Regional de Transfuzie, au participat aproape 60 de persoane, însă multe tinere nu au putut dona sânge datorită tensiunilor mici înregistrate la controlul medical obligatoriu. Apropo de control, medicii şi asistentele stabilesc eligibilitatea donatorului, care nu trebuie să sufere de boli alergice, să nu fi avut hepatită sau operaţii în ultimele şase luni, iar validarea pungii de sânge recoltat se face în urma unor riguroase analize.
Din datele oferite de dl Mircea Dejeu, care este şi preşedintele Filialei Cluj a Crucii Roşii, am reţinut că localitatea pe care o păstoreşte organizează pentru a opta oară acţiunea de donare de sânge, unde vin oameni de toate profesiile, în majoritate tineri, gestul lor având un puternic caracter umanitar, de solidaritate, ei donând din ce au mai valoros în viaţa lor, pentru a salva viaţa celor aflaţi pe patul de suferinţă.
În acelaşi catalog al solidarităţii şi sprijinului necondiţionat se înscriu gesturile doamnelor asistente medicale Mariana Dejeu şi Eugenia Domocoş, tinere pensionare, care, în regim de voluntariat, au sprijinit buna desfăşurare a acţiunii.
Pentru gestul lor de mare valoare umană, donatorii cu statut de angajat au primit o zi liberă plătită şi un tichet valoric de 60 lei, cafea, sucuri, ceai şi apă minerală; între ei am recunoscut-o pe doamna Florina Milaş, care donează pentru a treia oară viaţă altor semeni, iar Laura Mocan, debutantă, a scris imaginar, pe punga cu sânge: „Am donat din tot sufletul, să vă fie de mare folos”.
Frumoase gânduri, preţioase gesturi, acum, în marele post al Paştelui!
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie