Liga Campionilor / Thriller pe „Santiago Bernabeu”

  • Juventus Torino a fost aproape de a elimina deţinătoarea trofeului chiar dacă a pierdut prima manşă cu scor de neprezentare, însă Real Madrid a fost salvată de acelaşi Cristiano Ronaldo şi de arbitrul englez Michael Oliver, care a inventat un penalty pentru un fault care se sancţionează în cel mai bun caz în baschet. În cursa pentru câştigarea mult râvnitului trofeu au rămas reprezentantele celor mai puternice patru campionate ale Europei: Anglia, Spania, Germania şi Italia.

 

Puţin a lipsit ca dublul duel italo-spaniol din „sferturile” de finală ale Ligii Campionilor să se termine cu o dublă calificare a formaţiilor din „Serie A”. Având exemplul Romei, care a eliminat Barcelona după 1-4 în tur, Juventus Torino s-a aflat la doar câteva secunde de a trimite în prelungiri manşa secundă a confruntării cu deţinătoarea trofeului, Real Madrid. Ceea ce înseamnă că italienii au condus pe „Santiago Bernabeu” cu 3-0, scor ce părea ireal după lecţia primită de formaţia lui Allegri pe vechiul „Delle Alpi”. Mai mult decât atât, „Bătrâna Doamnă”, cu moralul zdruncinat, nu a putut conta pe una din vedetele sale, Dybala, suspendat. Prin urmare, nu au existat premise pentru un retur încins, iar calificarea părea jucată. Meciul de pe „Bernabeu” a început de la 0-1, după golul croatului Mandzukic, care i-a prins pe madrileni nepregătiţi şi neîncălziţi. Acelaşi Mandzukic, rezervă în urmă cu o săptămână, a „recidivat” în minutul 37, iar golul, înscris tot cu capul, din centrarea aceluiaşi Lichtsteiner, a aprins imaginaţia oaspeţilor şi le-a dat fiori gazdelor. Aflată pe val, Juventus a lovit pentru a treia oară, după pauză, în minutul 61, prin Blaise Matuidi (ex- PSG), cu largul concurs al portarului Keylor Navas. Un al patrulea gol al torinezilor ar fi scurticircuitat planurile amfitrionilor, care la 0-4 ar fi trebuit să marcheze de două ori. Partida n-a intrat în prelungiri, întrucât englezul Michael Oliver a inventat un penalty pentru Real, iar Cristiano Ronaldo, aflat la meciul 150 în Liga Campionilor, şi-a salvat echipa şi a înscris pentru a zecea oară împotriva „Bătrânei Doamne”. Veteranul Gianluigi Buffon, portarul de legendă al Juventusului, a fost eliminat în minutul 90+3, pentru proteste. Este primul cartonaş roşu încasat de Buffon în această competiţie.

 

 

Bayern Munchen s-a mulţumit cu puţin

În cel de-al doilea meci al serii de miercuri, Bayern Munchen a preferat să apere cu dinţii acel 2-1 cu Sevilla, de pe „Ramon Sanchez Piszjuan”, şi a jucat cu frâna de mână trasă. E adevărat că bavarezii n-au avut motive să forţeze întrucât nici Sevilla nu le-a oferit motive de îngrijorare. Departe de prestaţia de pe „Old Trafford”, unde s-au impus cu 2-1, andaluzii n-au expediat nici un şut pe spaţiul porţii apărată de Ulreich şi au avut in singur corner. Sevilla a încheiat meciul de pe „Allianz Arena” în efectiv incomplet, după eliminarea lui Correa. Cea mai mare ocazie a gazdelor a fost irosită în prima repriză, de francezul Ribery, al cărui şut din apropiere a fost respins de Soria. Bayern Munchen a obţinut a şasea calificare în semifinalele Ligii Campionilor în ultimele şapte sezoane.

Tragerea la sorţi a semifinalelor va avea loc vineri, la Nyon (Elveţia), cu Real Madrid, Bayern Munchen, FC Liverpool şi AS Roma în urnă. Dintre cele patru, doar Roma nu a câştigat niciodată competiţia. Celelalte trei au făcut-o de 22 de ori împreună.

 

Cristian FOCŞANU

 

Articole din aceeasi categorie