Liderul PSD Cluj, Horia Nasra: Vom face tot posibilul ca în 2018 la Cluj să fie organizate cât mai multe evenimente care marchează CENTENARUL

Şeful social democraţilor clujeni, deputatul Horia Nasra, vorbeşte într-un interviu acordat ziarului Făclia despre efectele programului de guvernare al PSD+ALDE asupra judeţului Cluj şi situaţia proiectului privind spitalul regional de urgenţă de la Floreşti. Totodată, parlamentarul comentează situaţia de la Cluj legată de pregătirile pentru Centenarul Marii Unirii.

Rep: Domnule preşedinte Horia Nasra, alianţa PSD+ALDE a parcurs primul an de guvernare. Care ar fi principalele efecte ale programului asupra judeţului Cluj?

Horia Nasra: Susţinerea financiară a proiectelor de dezvoltare din judeţul Cluj este probabil cea mai importantă realizare a Guvernului PSD şi aici mă refer la alocarea celor 670,367,594 de lei de către Guvernul PSD, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Au fost finanţate 178 de proiecte din următoarele domenii: construire/reabilitare de grădiniţe, creşe, şcoli, construire/reabilitare dispensare, alte proiecte privind îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, înfiinţarea sau extinderea reţelelor de canalizare, alimentare cu apă. De asemenea, susţinerea proiectelor regionale, Autostrada Turda-Sebeş, Autostrada Transilvania, apoi drumurile judeţene care fac parte din Traseul Regional Transilvania de Nord şi care asigură conectivitatea cu reţeaua europeană de transport TEN-T au primit undă verde de la Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, dl. Marius Nica, pentru finanţare europeană nerambursabilă în cuantum total de 357.072.099 lei.

Rep: Clujenii îşi pun mari speranţe în realizarea spitalului regional de urgenţă. În ce stadiu se află acest proiect şi pe când estimaţi să înceapă efectiv lucrările de construire?

Horia Nasra: Ministerul Sănătăţii are printre obiectivele prioritare construirea a trei spitale regionale de urgenţă, investiţie pentru care există o finanţare alocată de 300 milioane euro prin Programul Regional Operaţional.

În octombrie, spitalele de la Cluj şi Craiova au intrat în linie dreaptă, din punct de vedere al transferurilor de terenuri, după ce în luna septembrie, Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, şi ministrul român al sănătăţii, Florian Bodog, au convenit asupra studiilor de fezabilitate şi a depunerii proiectelor, care au ca termen de finalizare martie 2018. Sunt paşi importanţi pentru o investiţie extrem de mare nu doar pentru Cluj, ci pentru toată zona de nord-vest a ţării.

Rep: Am văzut că în ultima perioadă aţi manifestat o preocupare deosebită faţă de pregătirea Centenarului la nivelul judeţului Cluj. Cum stau lucrurile la acest capitol?

Horia Nasra: Prost! La nivel judeţean, sărbătorirea Centenarului este inexplicabil blocată de Consiliul Judeţean Cluj şi Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Nici una dintre cele două instituţii nu a publicat un calendar de evenimente, o agendă culturală a CENTENARULUI în Cluj-Napoca şi judeţul Cluj. 2018 reprezintă un moment de glorie în istoria românilor. O dată în istorie sărbătoreşti o sută de ani de la Marea Unire. În acest sens am depus o întrebare la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale cu privire la solicitările de alocări financiare din partea celor două instituţii pentru proiecte culturale şi suplimentar, alocările ministerului indiferent de interesele administraţiei locale. Având în vedere această debandadă organizatorică şi dezinteres cras pentru promovarea valorilor şi istoriei românilor, am hotărât că este de datoria mea să nu rămân pasiv şi să mă implic cum pot. Voi publica mai multe materiale istorice inedite, care sper să aducă valoare adăugată la tot ce înseamnă românism.

Rep: În ce măsură credeţi că Guvenrul va sprijini proiectele propuse la Cluj pentru aniversarea celor 100 de ani de la Marea Unire?

Horia Nasra: Alin Tişe şi Emil Boc nu sunt interesaţi de subiect, prin urmare nu dialoghează cu reprezentanţii Guvernului PSD pe această speţă. Dacă nu ceri ajutor, nu-l vei primi. Cu siguranţă că atât subsemnatul cât şi colegii mei parlamentari, Cristina Burciu, Cornel Itu şi Vasile Ilea vom face tot posibilul ca în 2018, la Cluj, să fie organizate cât mai multe evenimente care marchează CENTENARUL.

Rep: Muzeul de Naţional de Istorie a Transilvaniei a ales ca în contextul Zilei Naţionale din acest an şi în debutului anului Centenarului să organizeze o expoziţie cu coroana regilor Ungariei. Demersul a atras reacţia presei şi a mai multor organizaţii culturale. Cum comentaţi iniţiativa şi de ce credeţi că ministerul Culturii nu a avut nicio reacţie vizavi de acest demers controversat?

Horia Nasra: Este cel puţin interesant, dar explicabil pentru cunoscători de ce s-a ales anul 2018. Pe de altă parte eu mă întreb: Dacă maghiarii îşi laudă în toată Europa istoria şi personalităţiile lor, noi de ce uităm de elitele noastre şi de istoria noastră. Mă întreb: Oare ce am făcut, în aceşti ani, pentru a ne valorifica românii de succes odihniţi în pământul Franţei (Constantin Brâncuşi, Emil Cioran, Eugen Ionesco, George Enescu, Dinu Lipatti, Anna Brâncoveanu, Marcel Mihalovici sau Elena Văcărescu). Oare câţi dintre noi îi plângem, oare pe câţi dintre aceştia i-am rătăcit, uşor, în noapte?

Interviu realizat de Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie