Liberalul Oros contestă iniţiativa Ministerului Mediului privind gestionarea ambalajelor

Deputatul liberal de Cluj, Adrian Oros îi cere ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu să retragă proiectul de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea legislaţiei privind regimul deşeurilor şi modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje. Liberalul clujean susţine că prevederile actului normativ sunt neclare şi încalcă Legea fundamentală, solicitând, în acest context, iniţierea unor dezbateri publice cu reprezentanţii mediului de afaceri implicaţi în gestionarea deşeurilor de ambalaje, respectiv reciclatori, operatori de salubritate şi unităţi administrative.

Ministerul Mediului a lansat, recent, în dezbatere publică, proiectul de OUG pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor şi a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje. Conform documentului, „Plăteşte cât arunci” şi „Răspunderea extinsă a producătorului” sunt cele două noi instrumente ce ar urma să fie incluse în legislaţia naţională referitoare la regimul deşeurilor, iar autorităţile publice locale vor fi obligate să ofere cetăţeanului posibilitatea de a alege din cel puţin două variante de tarife distincte pentru gestionarea deşeurilor municipale. În acest context, pentru autorizarea şi supravegherea implementării prin sisteme colective a obligaţiilor operatorilor economici se înfiinţează, în cadrul Ministerului Mediului, Comisia de supraveghere a răspunderii extinse a producătorilor. De asemenea, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să asigure colectarea separată cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale. Aceleaşi autorităţi trebuie să asigure implementarea instrumentului economic „Plăteşete pentru cât arunci”.

Deputatul PNL de Cluj, Adrian Oros este de părere că demersul Ministerului Mediului nu este oportun deoarece este nerealist iar aprobarea acestuia va determina efecte negative semnificative pentru activitatea operatorilor economici implicaţi în sistemul de gestionare a deşeurilor. Liberalul susţine că modificările propuse prin actul normativ vor duce la neîndeplinirea de către producători şi de Organizaţiile de Transfer de Responsabilitate (OTR) a obiectivelor de reciclare. Totodată, Adrian Oros arată că deşeurile, în cea mai mare parte, vor fi colectate de unităţile administrative însă cantităţile realizate de acestea vor fi cu mult sub cele necesare pentru ca producătorii să-şi atingă ţintele. În opinia parlamentarului clujean, deşi producătorii vor plăti mai mult pentru colectarea şi reciclarea deşeurilor, sumele respective nu vor acoperi ineficienţa economică a operatorilor de salubritate şi a unităţilor administrative. „Costurile superioare care vor fi înregistrate de producători vor fi transferate în preţul produselor şi recuperate de la populaţie. Industria de reciclare din România nu-şi va putea achiziţiona de pe piaţa internă materiile prime în cantităţi suficiente şi la un standard de calitate rezonabil şi va fi obligată să-şi relocheze activităţile în alte state, fie să importe masiv deşeuri de ambalaje”, a explicat Oros.

C.P.

Articole din aceeasi categorie