Liberalii caută soluţii pentru reconstrucţia şi recredibilizarea partidului

Liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, s-a aflat sâmbătă la Cluj-Napoca pentru a lua pulsul organizaţiei judeţene şi pentru a afla care sunt aşteptările liberalilor clujeni vizavi de direcţia pe care s-o adopte partidul în urma procesului de alegeri interne din prima parte a acestui an. Turcan a venit la Cluj-Napoca însoţită de secretarul general al PNL, Cristian Buşoi, potenţial candidat la şefia PNL. Vizita celor doi a avut loc la o săptămână după ce Cătălin Predoiu, candidat la şefia PNL, s-a aflat şi el la Cluj-Napoca pentru a discuta cu liberalii clujeni.

În acest context, liderul PNL, Raluca Turcan, a ţinut să aprecieze rezultatele organizaţiei liberale clujene, precizând că ideile politice din PNL Cluj trebuie preluate şi multiplicate la nivel naţional. „Aici avem o organizaţie puternică şi cu rezultate. Dacă la alte organizaţii discutam despre maximizarea rezultatelor, la Cluj discutăm de cum putem prelua aceste rezultate şi  să le multiplicăm la nivel naţional. Suntem la Cluj pentru că PNL încearcă să clarifice ceea ce nu a mers în PNL şi cum putem strânge toate forţele din partid pentru a le pune într-un scop comun, astfel încât după alegeri PNL să renască. Uitându-mă la organizaţiile performante dar şi la cele mai puţin performante, dar cu oameni valoroşi, am încredere că în final vom ajunge să formăm o echipă la nivel naţional care să recredibilizeze partidul şi să-l transforme într-un partener pe care mulţi şi-l aşteaptă în politica româneacă. Când spun mulţi mă gândesc în primul rând la reprezentanţii mediului de afaceri care şi-ar fi dorit un PNL mult mai vocal, care să vorbească mai tare despre programul economic, despre facilităţile pe care le propunem. Mă gândesc, de asemenea, la profesori, medici, oameni de cultură, care structural sunt compatibili cu PNL şi care pot redeveni parteneri de cursă lungă în drumul pe care partidul nostru poate să-l ofere României pentru a reduce din decalajele care ne separă de celelalte ţări europene”, a spus liderul PNL.

Raluca Turcan a ţinut să menţioneze că partidul pe care îl conduce are propriul drum de reconstrucţie şi recredibilizare şi nu poate „sta cu privirea într-o parte sau în alta”, către alte formaţiuni de dreapta sau către alte persoane. Prin această afimaţie Turcan a vrut să tranşeze subiectul Dacian Cioloş, arătând că niciodată un proiect mare nu va sta într-o singură persoană. „Partidul Naţional Liberal este într-o perioadă de reconstrucţie şi recredibilizare pentru că au fost oameni care nu s-au mai simţit reprezentaţi de către PNL. (…) În această reformă şi reconstrucţie a PNL evident că ne dorim oameni valoroşi. Uşile sunt deschise spre orice om de valoare care poate să vină în PNL cu dorinţă de implicare, cu integritate şi expertiză politică sau profesională. Domnul Cioloş a fost propunerea PNL pentru funcţia de prim-ministru. Evident că PNL i-a propus să vină în partid. Domnia sa a spus că analizează oportunităţile politice pe care le are şi va da un răspuns. PNL are propriul drum, nu poate sta cu privirea într-o parte, la USR, în altă parte, la alte formaţiuni care se manifestă pe partea dreaptă, noi trebuie să credem în drumul PNL. Niciodată un proiect mare nu va sta într-o singură persoană”, a declarat Raluca Turcan.

Liderul PNL a adăugat că pentru recredibilizarea partidului e nevoie de decizie politică corectă. „Asta înseamnă ca după alegerile interne să ajungă la decizia majoră mai mulţi oameni profesionişti şi integri, pentru că integritate înseamnă lipsă de vulnerabilitate şi implicit decizie corectă. Dincole de decizia politică corectă există decizia profesională. Asta înseamnă sancţionarea guvernanţilor, iar în Parlament să dai dovadă că eşti un veritabil partid de opoziţie”, a punctat Turcan.

La rândul său, Cristian Buşoiu a arătat că, dincolo de reconstrucţia internă, cel mai important lucru pentru PNL este ca formaţiunea liberală să rămână atentă la ce se întâmplă în afara partidului. „Cel mai important lucru pentru PNL este să rămână foarte atent şi activ la ce se întâmplă în afara PNL, să convingă românii că ce face guvernul PSD nu e în regulă. Creşterea salariilor fără măsuri de creştere economică e sinucidere economică programată. Echilibrele macroeconomice vor fi aruncate în aer”, a spus Buşoi.

Întrebat dacă va candida la şefia PNL, Cristian Buşoi nu a negat că are în plan un astfel de demers, precizând că mai este suficient timp până în iunie pentru a lua o decizie în acest sens.  „Ştiu că unii colegi şi-au început deja campania în interiorul partidului, ceea ce nu este neapărat rău, dar mai este destul timp până în iunie. Momentul în care trebuie anunţate candidaturile n-a venit încă. Mai întâi să se aşeze lucrurile în partid, să avem alegerile la nivelul organizaţiilor locale, iar apoi mă voi consulta şi cu colegii de partid şi voi lua o decizie”, a spus Buşoi.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie