La Valea Ierii, o sărbătoare…dulce și frumoasă

Deși am mediatizat multe evenimente notabile din arealul montan al Apusenilor, ediția din acest an a Zilei comunei Valea Ierii, aureolată, oarecum, de Festivalul fructelor de pădure, se pare că a avut mai mult farmec și culoare.

Codrii seculari de aici păreau mai verzi pe imensa lor verticalitate, iar apa care dă numele comunei, și-a limpezit și liniștit cursul în această marțe de mare sărbătoare a Sfintei Marii. O zi în care și norii și-au luat o zi de repaus spre a-i ajuta pe locuitorii Văii Ierii și pe numeroșii iubitori ai peisajului montan, pe fiii satului sa-și îmbrățișeze…gândurile și amintirile vremurilor trecute.

Produse dulci și delicioase

Expoziția cu vânzare a produselor dulci și delicioase din standurile frumos rânduite pe mese acoperite cu cele mai alese cusături ornamentale -tradiționale, și chiar verdele gazonului unde s-au adunat sute de oameni de toate vârstele, au contribuit la acest decor ambiental ce a generat multă și necesară bună dispoziție.

De la grătare se împrăștiau fumuri și mirosuri îmbietoare de mici și diverse fripturi ca la un enorm ospăț, iar cei mici și-au consumat energia pe imense trambuline gonflabile și alte jocuri specifice vârstei.

Pe decorata scenă a evenimentului comunitar a urcat managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, dna Adriana Irimieș, coparticipant la realizarea programului zilei și primarul comunei Valea Ierii, dl. Dorin Nap. Primarul a transmis salutul de bun venit la sărbătoarea localității, care, în mod fericit, coincide cu Sfânta Marie, prilej cu care edilul a felicitat toate doamnele și domnișoarele care poartă acest respectuos nume.

Felicitând conducerea comunei pentru organizarea exemplară a acestei a ll-a ediții, care se bucură și de Festivalul fructelor de pădure, managerul centrului clujean, Adriana Irimieș, și- a asumat și sarcina de a prezenta întregul program organizat de Primărie și Consiliul local, menționând faptul că numerosul public se va bucura de ceterași, jucăuși și renumiți interpreți de muzică populară.

Pe aceeași scenă au fost invitați să urce: preoții comunei care au binecuvântat evenimentul, secretarul de stat Ioan Oleleu, Alexandru Cordoș, Viorel Luca, consilierii județeni Cristian Ciuta și Horea Dorin Chirtes, subprefectul Răzvan Ciortea, consiliera președintelui Consiliului Județean Cluj, Ligia Căinean, primarul comunei Frata, Cristian Cherecheș, primarul comunei Măguri Răcătău, Alexandru Livescu și consilieri locali.

Au fost mai multe luări de cuvânt în care invitații instituțiilor județene și centrale au transmis felicitări administrației comunei Valea Ierii, primarului Dorin Nap, pentru diversitatea programului acestei ediții, la unison transmițând cele mai bune gânduri Măriilor ce-și sărbătoresc onomastica azi.

Mai mult, dl. Ioan Oleleu, a ținut să precizeze că are plăcerea să sărbătorească Adormirea Maicii Domnului în minunata comună Valea Ierii, înconjurat de Preacucernicii părinți. Cu această ocazie specială, am simțit că sunt parte a unui lanț de tradiții și valori care ne leagă în spiritul comunității.

Fructele de pădure, soluție pentru dezvoltarea zonei

După ce a menționat avantajele fructelor de pădure și priceperea gospodinelor de a le valorifica în dulcețuri, sucuri, prăjituri și alte specialități, vicepreședintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Ioan Oleleu, a încurajat comunitatea locală și conducerea comunei să persevereze în dezvoltarea acestei activități rentabile.

De asemenea, și-a exprimat bucuria de a interacționa cu fermierii și crescătorii de animale din această zonă și cu producătorii tradiționali de aici.

Aceleași aprecieri a transmis comunei președintele CJC, Alin Tișe, prin consiliera sa, Ligia Căinean, un alt cuvânt de apeciere și susținere a prezentat și subprefectul Răzvan Ciortea, în aceeași notă au mai transmis mesaje Alexandru Cordoș, Cristian Ciuta și Viorel Luca, iar Horea Chirteș, a ținut să adauge că a crescut până la cer și înapoi, în această zi de mare sărbătoare, iar toate gândurile sale bune se îndreaptă spre doamnele ce poartă numele Sfintei Fecioare Maria, pentru că ele, doamnele noastre, în orice definiție sunt însuși viața pe pământ.

Elevi care fac cinste comunei

Tot în acest cadru ceremonial, primarul acestei pitorești comune a înmânat Diploma de Excelență, flori și un premiu familiei Nicolae și Aurelia Sucală pentru cele cinci decenii de armonioasă conviețuire, iar un mare număr de elevi ai Școlii gimnaziale Valea Ierii a primit diplome și premii din partea conducerii comunei.

Și pentru că acești elevi din toate clasele, de la l la a Vlll -a au fost urcați pe scenă și aplaudați, pentru a le amplifica bucuria îi și nominalizez în acest reportaj dedicat comunei lor. Iată-i: Antonia Culda, Sorana Culda, Roxana Mădălina, Darius Valentin Burz, Alexandru Galaction, Denisa Muncaciu, Alexandra Michile, Lavinia Bucur, Darius Buș, Daniel Andrei Galaction, Bogdan Lazăr, Daria Popa, Cătălin Fărcaș, Valentin Varga, Răzvan Muncaciu, Carina Culda, Maria Ioana Crețu, Cristiana Fărcaș, Florina Gârbacea, Irina Alesia Mariș, Raul Mariș, Cosmin Muncaciu, Cristian Varga, Daniela Corchiș, Diana Dodea, Larisa Mariș, Anamaria Tamara Mariș, Răzvan Mădălină, Gabriel Vasile Tioc, Maria Vamoș și Ștefan Adrian Varga.

Regal folcloric

Spectacolul folcloric, cu frumoasele prezentări făcute de artista genului muzical, Adriana Irimieș, care a menționat faptul că au ajuns la Valea Ierii și oaspeți din Italia, Spania și Franța, iar numărul spectatorilor se apropie de 2000, a debutat prin a invita pe scenă Grupul ,,Brâul Moților’’, din localitate, coordonat de instructor Lăcrimioara Marcela Cocuț. Apoi au îmbogățit acest spectacol cu repertoriul lor, tineri soliști de muzică populară: Adriana Urs, Adela Boita, Alesia Rus, Ana Maria Mariș, Denisa Giurgiu, Ștefan Suciu, Ionuț Condrea, Ioana Petran, Florina Trif, Ioan Dordoi și Felix Gălan, Aurel Tămaș și ceterașii de la Cluj.

Frumoasele dansuri din Transilvania și diferite zone etnofolclorice ale țării au fost aduse în fața publicului de cunoscutul Ansamblu artistic ,,Rapsodia Someșană’’, cu plăcuta voce a solistei Corina Chiorean, și de tinerii jucători jucăuși din ansamblul ,, Izvorul Tureniului’’. De reținut și faptul că artiștii , dansatorii și publicul au interpretat priceasna ”O Măicuță Sfântă’’, iar DJ -ii au antrenat tinerii la dans, până în noapte.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut