Les Films de Cannes a Cluj – Napoca

13 – 15 octombrie * cinematograf ‘Victoria’* invitat special Bela Tarr

În prima zi, pe 13 octombrie, va fi organizată o proiecţie aniversară a filmului „4 luni, 3 săptămâni, 2 zile”, singurul film românesc premiat cu Palme d’Or, în 2007. Proiecţia este organizată la celebrarea a 10 zece ani de la acest premiu şi va fi introdusă de criticul de film Doru Pop. În aceeaşi zi, publicul din Cluj va avea ocazia să discute cu renumitul regizor maghiar Béla Tarr, la finalul proiecţiei „The Turin Horse”.

În cadrul celei de-a doua ediţii Les Films de Cannes à Cluj-Napoca vor putea fi umărite filmele „A Gentle Creature” de Sergei Loznitsa şi „Jupiter’s Moon” al regizorului maghiar Kornél Mundruczó, ambele prezentate în competiţia oficială a festivalului de la Cannes. Loznitza (In the Fog, Maidan) spune despre drama A Gentle Creature că nu are multe în comun cu nuvela omonimă a lui Dostoievski în afară de titlu şi numele personajului principal, interpretat de Vasilina Makovtseva, o femeie care porneşte într-o căutare oarbă după răspunsuri şi dreptate, după ce îi este returnat un pachet trimis către soţul ei aflat în închisoare într-o regiune îndepărtată a Rusiei. Pe de altă parte, titlul filmului regizat Kornél Mundruczó este inspirat din una din lunile planetei Jupiter, descoperită de Galileo, Europa. Povestea emigrantului Aryan împuşcat în momentul în care încerca să treacă graniţa şi care acum poate să leviteze în voie, vine pe fondul crizei europene a refugiaţilor şi este un film în care Mundruczó (White God, 2014) „atinge graniţele genurilor science fiction şi fantasy ”, după cum scrie The Guardian.

„120 Battements par minute” cunoscut şi ca BPM, realizat de regizorul francez de origine marocană Robin Campillo, este câştigătorul Grand Prix-ului de anul acesta, Campillo fiind ovaţionat la Cannes minute întregi după anunţul acordării premiului. Drama inspirată din lupta grupului activist Act-Up Paris împotriva indiferenţei generale în faţa victimelor provocate de virusul SIDA în Franţa anilor 90, este şi propunerea Franţei la Oscarul pentru cel mai bun film străin.

Comparat de The Times cu Taxi Driver al lui Martin Scorsese – This is the Taxi Driver for a New Century – „You Were Never Really Here”, de Lynne Ramsay a fost recompensat la Cannes atât cu Premiul pentru scenariu, cât şi cu cel pentru interpretare masculină, primit de Joaquin Phoenix. Într-un rol care aminteşte de Travis Bickle interpretat de Robert De Niro în povestea lui Martin Scorsese, Phoenix este un fost agent FBI, taciturn şi brutal, care încearcă să o recupereze pe Nina (Ekaterina Samsonov) fiica adolescentă a unui politician, aparent răpită, folosindu-se de arma lui preferată, un ciocan.

Despre „Good Time”, cel de-al cincilea lungmetraj semnat de Josh şi Ben Safdie, INDIEwire scria că „Nu există, pur şi simplu, alţi regizori capabili să genereze comedie şi suspans în acelaşi timp şi la un asemenea nivel”. Filmul a fost în competiţie la Cannes 2017. În competiţie la Cannes, în 2016, a fost şi filmul „Paterson”, de Jim Jarmusch, care ajunge la Cluj-Napoca în cadrul celei de-a doua ediţii Les Films de Cannes.

Articole din aceeasi categorie