Legea vaccinării e blocată de mai bine de un an de către deputaţi

Legea vaccinării, unul dintre cele mai importante proiecte din domeniul sănătăţii, este blocată la Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor de mai bine de un an. Cum în acest for nu există un termen limită, nu se grăbeşte nimeni să trimită la vot această iniţiativă, explică senatorul clujean Laszlo Attila, unul dintre cei mai mari promotori ai Legii vaccinării şi reprezentantul UDMR în Comisia de Sănătate din Camera Superioară a Parlamentului. Motivul pentru care se tergiversează lucrurile? Lipsa de voinţă politică sau pur şi simplu dezinteresul.

„Nu înţeleg ce aşteaptă colegii de la Comisia de Sănătate de la Camera Deputaţilor . Legea este blocată pentru că nu au un termen. Prima cameră sesizată are termen 45 de zile ce poate fi prelungit, dar camerele decizionale nu au un termen limită. Aşa că pot sta (n.red-deputaţii din Comisia de Sănătate) mult şi bine asupra proiectelor.

Pentru noi este o nebuloasă-şi vorbesc în numele tuturor din Comisia de Sănătate de la Senat- de ce e blocată acolo. Noi i-am dat o formă când l-am trimis la Cameră şi am menţionat în ea trei aspecte şi anume obligaţia statului de a avea stocul obligatoriu pentru doi ani de zile, de asemenea să se asigure transportul vaccinului până la utilizator, adică până la medicul de familie, respectiv aspectul privind obligaţia de a informa părintele ca atunci când ia o decizie să o ia în mod informat.

Deci în acest format s-a dus la Cameră şi nu înţelegem de ce stau colegii şi nu o trimit la vot. Noi îi întrebăm: măi băieţi , nu ar trebui să îi daţi drumul? Dar se pare că aceasta este modalitatea de lucru în anumite situaţii. Este o lege foarte importantă care stă blocată de mai bine de un an. Este foarte grav”, a declarat pentru Făclia de Cluj, senatorul Laszlo Attila. Parlamentarii clujeni din opoziţie, mai exact de la USR, au semnalat, la rândul lor, în repetate rânduri, tergiversarea acestei iniţiative, însă se pare fără niciun efect.

Prevederile-cheie ale proiectului de lege

Proiectul prevede obligativitatea vaccinării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național, obligativitatea ca părinții care refuză să își vaccineze copiii să se informeze iar, în caz contrar, să fie amendați, obligativitatea asigurării unui stoc de vaccinuri în avans pentru un an și interzicerea accesului unui copil nevaccinat în comunitate (grădiniță sau școală) în caz de epidemie în respectiva comunitate.

Anca M. COLIBĂȘANU

Articole din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *