Colectarea selectivă, un dezastru la Cluj

Reprezentanţii administraţiei locale ne dau, pe Facebook,  „lecţii” despre colectarea selectivă

Clujenii sunt complet derutaţi când vine vorba de colectarea selectivă. Sortarea gunoiului pe patru fracţii este, practic, imposibilă la unele puncte gospodăreşti din oraş, pentru simplul fapt că încă nu au sosit containerele speciale, funcţionând în continuare cele vechi, şi mai puţine. La case, situaţia este şi mai gravă, pentru că proprietarii nu cunosc orarul după care se ridică deşeurile, Astfel, cum colectarea selectivă a început cu stângul- şi nu din vina clujenilor- reprezentanţii administraţiei locale vin cu completări. Gheorghe Şurubaru, city-managerul municipiului Cluj-Napoca, le reaminteşte clujenilor, pe Facebook, câteva aspecte legate de colectarea selectivă: “Având în vedere numeroasele discuții purtate pe tema colectării selective, ar fi bine să mai repetăm niște aspecte. 1. colectarea selectivă este un parteneriat în trei, respectiv: cetățean, Primărie și firmele de salubritate; 2. avem două situații: colectarea selectivă la case și cea de la blocuri organizate în Asociații de proprietari; 3. așa cum s-a comunicat deja, singura diferență este faptul că la case se distribuie saci colorați pentru fiecare fracție reciclabilă, iar la blocuri cetățenii colectează în saci pe care ii achiziționează ei și ii depozitează la punctul gospodăresc la care sunt arondați în containerele colorate specific fiecărei fracții; 4. la case reciclabilul și rezidualul se ridică în zile diferite pentru fiecare fracție, conform programului distribuit de operatori. La blocuri se ridică zilnic sau periodic în funcție de frecvența necesară cu mașini separate pentru fiecare fracție. Conform HCL nr.393 din 23 aprilie 2019, dacă deșeurile sunt amestecate ele vor fi ridicate așa, dar se va plăti o factură cu 25% majorată pe cantitățile respective. Pentru reciclabilul depozitat corespunzător costurile de ridicare sunt zero”.

Potrivit reprezentanţilor administraţiei locale, în cazul în care punctele gospodărești încă nu sunt dotate corespunzător nu se vor aplica sancțiuni populației, ci doar operatorilor de salubritate pentru nerespectarea legii.

Poliția Locală Cluj-Napoca împreuna cu inspectori din cadrul direcției de specialitate efectuează zilnic controale în teren și întocmesc note de constatare și sancțiuni în funcție de situațiile găsite în teren.

A.M.C.

Articole din aceeasi categorie