Laurenţiu Cazan, coordonatorul jandarmilor la protestul din 10 august: Ne cerem scuze persoanelor care au suferit gratuit

Maiorul Laurenţiu Cazan, care a coordonat acţiunea jandarmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, le-a cerut scuze persoanelor care “au suferit în mod gratuit” la respectivul miting, în urma intervenţiei de restabilire a ordinii publice.
“Vreau să fac un îndemn la calm. (…) Dacă sunt persoane care au suferit în mod gratuit în urma intervenţiei de restabilire a ordinii publice, (…) ne cerem scuze faţă de acestea. Rolul nostru a fost de a restabili ordinea publică. Cazurile punctuale (…) sunt cercetate de către Parchetul Militar, în prezent. Avem în permanenţă legătura cu structurile de poliţie pentru identificarea celor care au acţionat împotriva forţelor de jandarmerie şi (…) asigur populaţia că Jandarmeria Capitalei este în măsură de fiecare dată să asigure măsurile de ordine publică şi, după caz, restabilirea ordinii publice, indiferent de situaţie”, a declarat Laurenţiu Cazan, comandant al acţiunii din Piaţa Victoriei, joi, la TVR 1.
Totodată, el a precizat că îşi asumă ceea ce s-a întâmplat în Piaţa Victoriei. “Nimeni n-a acţionat fără să primească dispoziţie din partea mea, asta să fie clar. Îmi asum tot ceea ce s-a întâmplat în piaţă, dar încă o dată vreau să îmi cer scuze dacă sunt persoane care au suferit în urma intervenţiei de restabilire a ordinii publice”, a spus Laurenţiu Cazan.
El s-a referit şi la cazul unor turişti israelieni care s-au aflat într-un taxi în zona Pieţei Victoriei în momentul protestului.
“Activităţile punctuale, gen cea (…) cu israelienii, eu sunt ferm convins că fac obiectul cercetărilor de către Parchet (…) Este vorba de o situaţie după ce s-a intervenit pentru restabilirea ordinii publice, (…) e Titulescu, zona dinspre Banu Manta. Acolo era o zonă unde foarte multe persoane acţionau împotriva forţelor de jandarmerie (…) Noi ne-am dus cu efectivele către acea zonă să respingem acel grup pentru a restabili ordinea publică. O parte dintre ei foloseau taxiurile pentru a pleca din zonă (…). Ca o măsură a noastră pentru a reuşi să identificăm persoanele respective a fost să verificăm şi acea zonă cu taxiuri (…) În calitate de comandant al acţiunii, vreau să îmi cer scuze faţă de toţi cei care poate au suferit în mod gratuit în urma intervenţiei noastre de restabilire a ordinii publice şi accept că este posibil să fi existat şi asemenea cazuri”, a adăugat Laurenţiu Cazan.

Gazele iritant-lacrimogene sunt avizate şi neletale
– Maiorul Laurenţiu Cazan, care a coordonat acţiunea jandarmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, a afirmat joi că gazele iritant-lacrimogene folosite în timpul mitingului sunt avizate şi neletale, fiind folosite pentru îndepărtarea persoanelor turbulente.
“Nu vreau să creştem mai mult nivelul de tensiune. (…) Acele mijloace sunt neletale. Gazele acelea iritant-lacrimogene sunt avizate, sunt autorizate, sunt cumpărate de la producători autorizaţi, legal. (…) S-a acţionat punctual (…) împotriva celor care veneau şi atacau dispozitivul nostru. Rolul nostru acolo a fost de a îndepărta persoanele turbulente, de a le face să părăsească zona”, a declarat, joi, Cazan, comandant al acţiunii din Piaţa Victoriei. El a precizat că astfel de mijloace sunt folosite de aproape toate forţele de ordine UE.
“S-au folosit mijloacele din dotarea Jandarmeriei. (…) Aceste mijloace sunt omologate, sunt verificate, sunt folosite de (…) aproape toate forţele din Uniunea Europeană. (…) Sunt mijloace şi (…) muniţie neletală, (…) este în dotarea noastră, avem dreptul să o folosim şi (…) este achiziţionată în baza unor anumite criterii, cerinţe de la firme specializate şi nu au niciun fel de risc împotriva populaţiei. Noi le folosim şi pe timpul acţiunilor noastre de pregătire, aproape în permanenţă, nu am avut niciun fel de problemă”, a susţinut Cazan.
Potrivit acestuia, forţele de ordine nu au avut intenţia de a face rău populaţiei.
“Vă asigur că nu am folosit toată muniţia cum se vehicula (…) şi nu a fost intenţia noastră de a face rău populaţiei. (…) Jandarmii sunt şi ei oameni. Noi nu mergem în misiune ca să facem rău oamenilor, noi mergem în misiune cu un anumit scop. Rolul nostru acolo a fost, pe de o parte, să apărăm instituţia fundamentală a statului, respectiv Palatul Guvernului, Palatul Victoria (…), să nu permitem celor care au provocat, care au îndemnat, până la urmă, la acte de violenţă să intre în acel obiectiv şi, pe de altă parte, să luăm măsurile necesare pentru restabilirea ordinii publice. (…) Jandarmeria, în România, este singura instituţie abilitată de lege să restabilească ordinea publică, celelalte forţe vin în sprijin”, a adăugat Laurenţiu Cazan. Întrebat ce gaze lacrimogene au fost folosite la protestul din 10 august, el a precizat că de tipul CS.
Laurenţiu Cazan a spus că “observă cu uimire” că au fost uitate ameninţările şi planurile făcute pe reţelele de socializare înainte de desfăşurarea acestui protest. “Observ cu uimire acum că sunt uitate, pe de o parte, acele ameninţări, acele planuri făcute pe reţelele de socializare, anterior desfăşurării acestui miting de protest, pe ore, pe momente, pe minute, cum să atacăm jandarmii, cum să-i ultragiem, cum să intrăm în clădirea Guvernului. N-aş vrea să ne întoarcem la evenimentele care au fost petrecute la începutul anilor ’90″, a menţionat Cazan.
Întrebat cum comentează faptul că unele persoane care au protestat paşnic au comparat ceea ce s-a întâmplat la acest miting cu “o mineriadă”, Cazan a răspuns: “Consider că nu putem vorbi de aşa ceva, nu a fost nici pe departe o mineriadă”.
El a amintit că organizarea acestui protest nu a fost asumată de nicio persoană, fiind realizată prin intermediul mediului online.

Articole din aceeasi categorie