Şcoala Ardeleană comemorată la Dej

În municipiul Dej prin Despărţământul ASTRA „Dr. Teodor  Mihali” toate evenimentele istorice şi culturale sunt marcate într-un cadru festiv. acordând importanţa cuvenită personalităţilor de seamă ale literaturii şi culturii, în general.

Nu trece o săptămână, fără ca astriştii dejeni să nu organizeze vreun eveniment deosebit din viaţa poporului nostru, devenind de câţiva ani forumul istoric şi spiritual  al urbei  de la confluenţa Someşurilor. Toate aceste întâlniri de suflet cu care puţine oraşe din ţară se pot mândri sunt reflectate cu obiectivitate şi în paginile ziarului nostru. Zilele trecute ne-a fost oferit un nou prilej de a relata despre o manifestare de larg interes, având în vedere că este vorba de o temă legată de cultura transilvană. La Biserica Protopopială Greco-Catolică Dej a fost sărbătorită Ziua Şcolii Ardelene cu participarea unui număr mare de istorici, cadre  didactice şi alţi intelectuali din localitate, eveniment desfăşurat cu  binecuvântarea Preasafinţiei sale  Claudiu Lucian Pop, Episcop Greco-Catolic de Cluj-Gherla. Cu acest prilej au dezbătut pe larg tematica propusă Pr. Vasile Butean, Protopop Greco-Catolic de Şomcuta Mare, care a susţinut conferinţa pe tema: „Şcoala Ardeleană – ziditoare de suflet românesc”, primită cu mult interes de auditoriul. Sub genericul „Rolul Episcopului Ioan  Bob în mişcarea de eman cipare a românilor din Ardeal” Pr. Nicolae Ţap, protopop Greco-Catolic de Dej-Gherla a prezentat o interesantă conferinţă bazată pe mişcarea de emanciparea politică-socială a românilor din Transilvania. Ultima conferinţă a fost susţinută de Pr. Vasile Daniel Pop, care a vorbit asistenţei despre „Conceptul de şcoală şi educaţie în gândirea lui Petru Maior şi a contemporanilor săi”. Toate cele trei expuneri au scos în evideţă rolul şi importanţa Şcolii Ardelene în   mişcarea ideologică şi culturală de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secoului al XIX-lea. În cadrul acestei sărbători a fost amenajată expoziţia de carte veche „Şcoala Ardeleană – spirit şi faptă”, vizitată cu interes de cei care au luat loc în băncile frumosului lăcaş de cult din municipiul Dej, gazda manifestării de suflet.

Amfitrionul evenimentului a fost şi de această dată preşedintele ASTRA Dej. ec. dr. Radu Gavrilă, iniţiatorul şi organizatorul principal ale acestor acţiuni educative, care de fiecare dată se bucură de popularitate în rândul intelectualilor dejeni, dar şi din comunele vecine (Căşeiu, de exemplu).

Szekely Csaba

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut