Lansare de carte a profesorului şi istoricului Gabriel-Virgil Rusu

Centrul Turistic Gherla a cunoscut din nou animaţia manifestărilor literare. Cu această ocazie şi-a prezentat ultima sa carte profesorul universitar  Gabriel -Virgil Rusu, originar din municipiul Gherla, absolvent al Liceului Teoretic „Peru Maior”. Este vorba de volumul apărut într-o excelentă prezentare grafică „Mundus Malefactorum – Studii şi cercetări privind criminalitatea în Transilvania medievală şi premodernă”.

Autorul cărţii, istoricul şi profesorul Gabriel-Virgil Rusu este unul dintre rarii oameni care reuşesc să îmbine erudiţia specialistului, talentul şi cursivitatea scriitorului, perspicacitatea investigatorului şi lipsa de ezitări terminologice a juristului, transformând cercetările istorice pe care le realizează în adevărate lucrări de referinţă.  Este o carte ce se citeşte pe nerăsuflate, având în vedere tematica abordată, adică criminalitatea din Transilvania şi prezentarea sistemului penitenciar din zona noastră, printre care şi renumita închisoare din Gherla.

Noua apariţie editorială a fost prezentată de prof. Ioan Câmpean, care nu a uitat să scoată în evidenţă influenţa anilor de studii liceale ale autorului în formarea lui intelectuală, mai ales de istoric. Înainte de dânsul a vorbit asistenţei numeroase managerul Centrului Turistic Gherla, Monica Pătac, dânsa subliniind colaborarea excelentă pe care o au cu oaspetele clujean, născut la Gherla şi care mereu vobeşte elogios despre anii petrecuţi în urbea de pe Someş, unde şi în prezent are mulţi prieteni. Autorul cărţii a luat şi el cuvântul, prezentând succint capitolele volumului, atrăgând atenţia cititorilor din sală asupra celor mai importante părţi ale acestei lucrări ştiinţifice, o contribuţie importantă la progresul cercetărilor din acest domeniu. La sfârşitul întâlnirii autorul a acordat autografe.

Din programul lansării de carte nu a lipsit nici momentul artistic, cântăreaţa de folk, Camelia Hodiş, susţinând cu acest prilej un adevărat concert, mult aplaudat de participanţii la evenimentul inclus în programul Zilelor Municipiului Gherla.

Cartea „Mundus Malefactorum” a fost prezentată şi cititorilor clujeni, dar a fost lansată şi în alte oraşe transilvane.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie