Lada de gunoi

La început au fost maşinile.

Tot muritorul de pe meleag tânjea după «o sculă adevărată». Dar capitaliştii adevăraţi vindeau scump, aşa că i s-a spus în română: second hand. La o clipită după asta, ajutoarele au însumat tot ceea ce aruncau cei pe care, nu cu multă vreme în urmă, îi huiduiam şi spuneam că-s la marginea prăpăstiei: treninguri murdare, cămăşi nespălate, chiloţi purtaţi, prezervative folosite – pe toate ştampilând denumirea generică de “ajutoare”.

Anii au trecut.

Şi guvernele au luat problema în mână. Pe lângă pesticide folosite, îngrăşăminte expirate, motorină uzată, ne-am pricopsit şi cu elicoptere, avioane, tancuri, toate pentru falnica armie română. Redusă, ciuntită, împuţinată şi cu dotarea la fier vechi. S-a născut şi un slogan: second hand but third class. Da’ de mâna-ntâi! Sau, mai bine spus, la mâna celor care s-au înhămat la asemenea afaceri.

Şi nu ne-am potolit nici după 29 de ani.

Prietenul lui Miron Mitrea, partenerul lui Tony Greblă şi col. GRU Boris Goldvin ajunge ministrul transporturilor. Lucian, feciorul lu’ Şova. Nu face autostrăzi, decât în parteneriat public-privat. De ce oare? Pentru că cu bani europeni nu se poate, ba că nu-i dau, ba că e imposibil de ciupit ceva de pe-acolo.

Aşa că negociază. Vagoane rulate! Cu chipul şi asemănarea «Săgeţii albastre», dar cu putirinţa măgarilor bătrâni. Aici iese banul ! Nici nu mai contează că CFR are pierderi cât ultima gaură neagră descoperită la mii şi mii de kilometri… ani lumină, nici că, prin depourile patriei stau sute, poate mii de vagoane, aşteptând să fie reparate. Second şi rulate. Dar aici nu-i nici un business, aşa că îi fericim tot pe evropenii care ne-au dus la sapă de lemn.

Nu mai ştiu ce putem cumpăra.

Dar societatea de consum funcţionează, iar cei care nu-şi ţin scaunul doar sub fund, ci la cap, ştiu că şi din piatră seacă se pot stoarce bani. De la cine? De la bananieri, care se bucură când văd pentru prima oară oglinda, în care se reflectă, musai, coada de topor care înlesneşte afacerea. Aşa câştigă şi capitalistu’, aşa ia comision şi cel care îngăduie mârşăvia. Şi dacă, acuma, l-am arătat cu degetul pe Lucian Şova, nu înseamnă că, în trecutele guverne, ca de altfel şi în cele viitoare, nu vor exista oameni cu apetit de second hand. Mâna cu care şterg la fund poporul alegător, ţinând pe cealaltă pentru a face bani curaţi din murdăria altora.

Vedeţi de ce n-avem o ţară  «ca afară»?

RADU VIDA

Articole din aceeasi categorie