La Turda: Proiectele de dezvoltare locală – exemplu de bune practici în cheltuirea banilor şi în asigurarea calităţii lucrărilor

Proiectele de dezvoltare locală, finanţate din fonduri europene, derulate la Turda, reprezintă un exemplu de bune practici în cheltuirea banilor şi în asigurarea calităţii lucrărilor efectuate.

O delegaţie a Parlamentului European, formată din 11 deputaţi europeni şi membri ai secretariatului Comisiei pentru Dezvoltare Regională (REGI), a vizitat, în luna septembrie, Salina Turda – unde s-a desfăşurat şi o conferinţă de prezentare a tuturor proiectelor derulate, în prezent, de Municipalitate – dar şi şantierul Autostrăzii Sebeş-Turda. Membrii delegaţiei parlamentare au fost cu totul încântaţi de proiectele în curs de realizare la Turda şi l-au invitat pe primarul Cristian Matei, la Bruxelles, în luna ianuarie 2018, pentru a le expune, cu videoclipuri, în plenul Consiliului Europei.

***
În primul an de la preluarea mandatului, primarul Cristian Matei a elaborat, cu echipa sa administrativă, formată din buni specialişti şi din tineri motivaţi, Planul de Mobilitate Urbană, alcătuit din proiecte cu finanţări europene, realizabile în două etape, în valoare de 86 de milioane de euro, din care 31 de milioane pot fi accesaţi din acest an, până în 2023. Cele mai importante dintre proiecte vizează achiziţionarea de autobuze electrice şi microbuze, asfaltarea tuturor arterelor pe care se face transportul în comun, modernizarea trotuarelor şi a staţiilor de autobuze, precum şi realizarea pistelor de biciclete.

A fost depus proiectul pentru asfaltarea a 20 de străzi din cartierul Băilor Sărate, cu finanţare europeană. Au fost solicitate finanţări de la Ministerul Dezvoltării în vederea modernizării (reabilitare complexă, nu doar aplicarea de covor asfaltic) a 237 de străzi din municipiu, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Au fost începute lucrările de modernizare a Cartierului Micro 3, constând în asfaltarea străzilor, a trotuarelor şi amenajarea parcărilor auto. Piaţa Micro 3 va fi complet modernizată. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a preluat Podul peste Arieş, pentru efectuarea reparaţiilor capitale.

Proiectul Salii Polivalente

Băile Turda – renumite pentru virtuţile terapeutice ale lacurilor sărate, Salinei şi nămolurilor sapropelice – au obţinut, în luna noiembrie 2017, statutul de Staţiune Balneoclimatică, situaţie care va permite Municipalităţii să acceseze fonduri europene pentru o dezvoltare durabilă. Strategiile pentru turism şi economie locală activă vor contribui major la prosperitatea oraşului.

S-au făcut toate demersurile necesare în vederea obţinerii finanţării pentru construirea unei Săli Polivalente de 3.000 de locuri, pe strada Stadionului. Proiectul estimat la 15 milioane de euro va fi finanţat de Compania Naţională de Investiţii (CNI).

Totodată, a fost depus proiectul de înfiinţare a unei bazei sportive care cuprinde : construirea unui stadion, a unui bazin olimpic şi de terenuri de tenis, volei şi baschet. S-au depus proiecte de finanţare pentru modernizarea a cinci şcoli şi licee. Guvernul a alocat un milion de lei pentru reabilitarea Colegiului Tehnic. S-a derulat o amplă campanie de curăţenie prin care au fost desfiinţate peste 60 de rampe mari, clandestine, de deşeuri şi au fost montate camere de supraveghere video, pentru a preveni apariţia unor noi zone insalubre. Din fericire, în aceste rampe nu mai sunt depozitate gunoaie.

A fost finalizată „Strategia de Dezvoltare Durabilă a Municipiului”, care conturează liniile concrete de acţiune pentru perioada 2017- 2030.

Regenerarea zonei „Obelisc Mihai Viteazul” prin crearea unui nou parc public, proiect cu finantare europeana estimat la peste 4.000.000 de euro

***
„Am organizat concursuri pentru noi manageri, tineri, în importante instituţii ale oraşului: la Teatrul „Aureliu Manea” concursul a fost câştigat de un manager şi actor ambiţios, Cătălin Grigoraş, iar la Spital de medicul Ovidiu Stănilă. Teatrul a organizat, în luna septembrie, pentru prima dată la Turda, Festivalul Internaţional de Teatru, cu un public extrem de numeros, dornic de spectacole bune. La Spital a fost asfaltată curtea interioră, în suprafaţă de 600 mp”, spune primarul municipiului Turda.

„La spital nu se rezolvă problemele cu sume derizorii. Am iniţiat un studiu de prefezabilitate pentru un spital nou, ţinând cont de arealul de deservire. Turda este principalul reper urban proxim zonei Munţilor Apuseni (foarte mulţi localnici de pe Valea Arieşului îşi trimit copiii să înveţe în şcoli din Turda). Studiul de fezabilitate a relevat necesitatea construirii unui spital la Turda. În prezent, unitatea medicală din Turda are o sumedenie de clădiri vechi de 100 de ani şi e de presupus că în pereţi, în structuri, îşi fac veacul bacterii responsabile de infecţii intraspitaliceşti. Prin urmare, aceste clădiri trebuie demolate şi construit un spital modern. Avem şi susţinerea Ministerului Sănătăţii pentru un atare proiect. Studiul de fezabilitate indică un necesar de 33-36 de milioane de euro pentru construcţia unei noi unităţi spitaliceşti. Suntem în aşteptarea filei de buget”, a explicat primarul Cristian Matei.

Edilul şi echipa sa administrativă preconizează construirea încă unui bazin olimpic la Turda. „Avem un bazin de înot didactic, pe care îl folosesc mai mult cluburile sportive. Iar ca să facă înot de agrement, tinerii noştri merg la Cluj-Napoca. Cu un nou bazin olimpic am rezolva şi sportul de performanţă şi pe cel de masă. Bazinul didactic l-am putea folosi drept centru de refacere pentru sportivi”.

Proiectul de mobilitate urbană

Municipalitatea a depus cererile de finanţare europeană pentru „patru coridoare de mobilitate urbană” ce includ zonele industrială, de est, de vest şi centrală.

„Pe acest proiect se pot scrie alte 20, subsecvente. Şi am început cu proiectul de regenerare a perimetrului în care se află Mormântul lui Mihai Viteazul. Acest proiect vizează crearea unui nou parc în municipiu”, a subliniat edilul. Lucrările ce urmează să fie efectuate includ modernizarea căilor de acces spre monumentul istoric, crearea unei zone pietonale, piste de biciclete cu sisteme de parcare, amenajarea unor spaţii verzi – cu gazon şi arbori -, construcţia unui foişor cu binoclu fix pe platformele de observare, a unui pavilion pentru evenimente culturale, sisteme de iluminat, cişmele cu apă potabilă pentru public, etc.

Al doilea proiect subsecvent din „coridorul 4 de mobiltate urbană”, se referă la reamenajarea centrului istoric al municipiului Turda, cu monitorizarea completă a nucleului oraşului. Planul prevede modernizarea infrastructurii rutiere principale – de la intrarea la ieşirea din municipiu – şi construirea a nouă sensuri giratorii, menite să fluidizeze circulaţia auto din oraş.

Primarul Cristian Matei a arătat, totodată, că a încercat să rezolve problemele „mai puţin birocratic, mai repede, dar mereu în limita legală”. El nu priveşte cu ochi buni birocraţia excesivă şi circuitele lungi ale documentelor şi a încercat să imprime un nou ritm în soluţionarea unor urgenţe. În anul care a trecut de la preluarea mandatului, Municipalitatea a ajus în etapa finală de implementare a unui sistem de management integrat la nivelul instituţiei.

„A fost un an greu, foarte multe lucruri au fost lăsate în urmă, până în 2016. În primul rând, m-am luptat cu birocraţia şi cu statutul de funcţionar public. Nu am înţeles de ce trebuie să se numească cineva funcţionar public, probabil era nevoie de o agenţie în plus, funcţii în plus pentru anumite persoane. Pentru mine contează ce ştie să facă omul şi cât de repede se adaptează la noile cerinţe. Oraşul a fost scăpat de sub control, în fosta administraţie. Am găsit peste 1.200 de contracte de închiriere care nu au fost reînnoite de şase ani. Am stabilit un colectiv special, care procedează la reînnoirea contractelor. Oraşul a suferit mult şi din cauza salubrităţii precare. Stadionul municipal devenise o groapă clandestină de gunoi, aici se depozitaseră toate crengile rezultate din toaletarea copacilor, în ultimii şase ani. Este încredibil că în anul 2017 avem încă probleme de salubritate”, a arătat primarul Cristian Matei, adăugând că eforturile sale vizează şi o schimbare a mentalităţii populaţiei. Din 22.000 de poluatori cu deşeuri menajere, numai 11.000 au contracte cu firma de salubritate. În prezent, se procedează la normalizarea acestei situaţii.

Referindu-se la bugetul local, edilul a arătat că municipiul Turda a avut, în 2017, cel mai mare buget din ultimii 15 ani, iar el caută permanent resurse financiare pentru creşterea încasărilor. De pildă, în acest an, în municipiu au fost amenajate 760 de locuri noi pentru parcarea maşinilor şi se percep taxele aferente la bugetul local.

Parcurile logistice şi Fabrica belgiană Sonaca de piese pentru aripile aeronavelor de tip Airbus, de la Moldoveneşti, au atras forţă de muncă. Va crea noi locuri de muncă şi un proiect axat pe construirea de sere de legume, cu fonduri suedeze.

Primarul Cristian Matei: „Lucrăm cu firme de consultanţă cu experienţă, cu un serios portofoliu în elaborarea de proiecte de aceeaşi natură cu cele pe care ni le dorim realizate în oraşul nostru. Este atribuţia mea principală să asigur fonduri europene pentru dezvoltarea oraşului. Le spun celor a căror ocupaţie este timpul liber, că eu am venit la Primărie ca să fac ceva durabil pentru Turda”.

El a amitit că a condus, din 2013, Compania de Apă „Arieş” şi a preluat un proiect în derulare de 79 de milioane de euro, pe care l-a finalizat, cu succes, în 2015, cu economii de 8 milioane de euro, bani folosiţi, cu acordul UE, pentru achiziţii de utilaje şi construcţia unui nou sediu al Companiei. „Am câştigat mandatul pentru Primărie în momentul în care tocmai se aprobaseră 180 de milioane de euro pentru o nouă fază a proiectului. Vă spun cu mândrie că finanţarea se semnează în aceste zile, şi, foarte important, cu o cofinanţare locală de zero la sută. E un balon de oxigen pentru Turda şi nu avem dreptul să ratăm acest proiect. Eu nu sunt un primar care doarme în birou, dacă nu alergi, nimeni nu îţi dă nimic”, a spus primarul municipiului Turda.

Echipa tinerilor din Primăria Turda: „Cel mai mult ne place domnul primar, care munceşte mult şi cu spor, e un exemplu pentru noi”. „Ne susţine permanent în activitatea noastră”, „Are voinţa extraordinară să facă ceea ce nu s-a făcut niciodată la Turda”, „Este un om într-adevăr deosebit, cu ambiţie constructivă, pe care o fortifică zi şi noapte”.

Carmen FĂRCAŞIU

 

Articole din aceeasi categorie