La loc comanda în cazul exerciţiului demonstrativ Drill Team

Membrii Detaşamentul Drill-Team din cadrul Regimentului 30 Gardă ”Mihai Viteazul” din Bucureşti şi-au anulat spectacolul din 9 mai de la Cluj-Napoca. Militarii urmau să prezinte, în contextul Zilei Independenţei României, în Piaţa Unirii un exerciţiu demonstrativ de îndemânare şi mânuire a armei din dotare şi să defileze alături de militarii clujeni. Surse din MApN au declarat pentru Făclia că nu a mai fost posibilă deplasarea Detaşamentului de Drill-Team la Cluj-Napoca întrucât s-a decis ca Regimentul 30 Gardă ”Mihai Viteazul” din Bucureşti să participe cu toate efectivele la manifestările organizate de 9 Mai la Cotroceni de preşedintele României.

Drill Team-ul este o formaţie de militari din cadrul Regimentului 30 Gardă ”Mihai Viteazul” care execută mişcări de instrucţie de front cu armă după un program prestabilit. Prin acest exerciţiu de precizie de mânuire a armei, militarii trebuie să demonstreze concentrare, coordonare în mişcări, într-o manieră spectaculoasă.

Primăria Cluj-Napoca a anunţat că restul programului comunicat va rămâne neschimbat. Astfel, festivitatea va începe la ora 11, pe platoul pietonal din Piața Unirii și va cuprinde o ceremonie militară, un serviciu religios, precum și un program artistic presărat cu muzică militară, marșuri și cântece patriotice. Programul artistic va fi susţinut de elevi de la mai multe şcoli clujene. Astfel vor putea fi văzuţi elevii din corul Seminarului Teologic Ortodox Cluj-Napoca, dirijor pr. prof. dr. Petru Stanciu; corul elevilor Liceului Teologic Reformat Cluj-Napoca, prof. Árpád Szekely precum şi elevii Școlii Generale din Bobâlna care alcătuiesc GRUPUL “OLPRETUL”, sub îndrumarea doamnei profesor instructor Simona Vescan. În program mai sunt cupărinse orchestra şi corul elevilor Colegiul de Muzică „Sigismund Toduţă” şi Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, dirijor plutonier adjutant principal Daniel Mocanu. La ceremonie vor participa și elevii Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșanu” care vor purta drapelele statelor membre UE.
Ziua de 9 mai are o triplă însemnătate: Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Europei şi a Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial.
Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie