Lucru făcut ca la Cluj. Pământul excavat din locul prevăzut pentru Spitalul Regional de Urgență, depozitat la 40 de kilometri de șantier

Camioanele care vor transporta pământul ce a fi excavat din locul unde se va construi Spitalul Regional de Urgență din Florești vor trebui să străbată o distanță echivalentă cu parcurgerea Ecuatorului de 20 de ori.

O imensă cantitate de pământ ce va fi excavat din locul unde urmea să se ridice a doua cea mai mare clădire din România după Casa Poporului- Spitalul Regional de Urgență din Florești, va fi depozitată la 40 de kilometri de șantierul acestui obiectiv.

Autoritățile județene și locale, precum și reprezentanți ai serviciilor deconcentrate s-au reunit recent pentru a găsit soluții în vederea depozitării pământului ce va fi excavat de pe șantierul viitorului spital regional. Deși s-a încercat să se găsească locuri în proximitatea comunei Florești, singura comună care a fost de acord să depoziteze imensa cantitate de pământ a fost Aghireșu. Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, din zona în care se va construi spitalui regional de Urgență Cluj se vor excava 190.000 de metri cubi de pământ în prima etapă, iar în a doua etapă vor fi excavați 60 de mii de metri cubi. Acest pământ va fi dus la 40 de kilometri distanță, în comuna Aghireșu. Asta înseamnă că vor crește costurile cu transportul acestor reziduri ținând cont de distanța destul de mare care trebuie parcursă. Cum un camion poate transporta 25 de metri cubi de pământ, vor trebui făcute zece mii de curse pentru a duce păntul excavat, ceea ce înseamnă, dus întors, 800 de mii de kilometri. Sunt costuri care vor trebui acoperite din bugetul de 687 de milioane de euro prevăzuți pentru acest proiect. Reprezentanții echipei de implementare a proiectului au declarat pentru Făclia că speră ca autoritățile locale clujene să găsească o soluție pentru ca pământul să fie depozitat undeva mai aproape de locul în care se va construi Spitalul Regional de Urgență din Florești pentru a nu fi nevoie de parcurgerea unei distanțe atât de mari.

Clădirea principală a Spitalului Regional de Urgență Cluj va avea subsol, parter, 5 etaje și etaj parțial compus din spații tehnice și heliport. Subsolul, parterul și etajul 1 sunt dezvoltate pe întreaga amprentă a clădirii, iar de la etajul 2 până la etajul 5, este prevăzută delimitarea celor 3 turnuri de spitalizare. În proiectare s-a pus accent pe utilizarea energiei din surse regenerabile pentru funcționarea spitalului. managerul de proiect, Cristina Gafton a declarat că după suprafața desfășurată, clădirea Spitalului Regional de Urgență din Florești va fi a doua după Casa Poporului. Cristina Gafton a precizat că termenul a realizare a lucrărilor la acest obiectiv este de patru ani.

Totodată, managerul de proiect a arătat că în această lună se va demara licitația de achiziția a serviciilor pentru supravegherea lucrărilor la șantier și la primul pachet de lucrări. Cristina Gafton a menționat că al doilea pachet de lucrări va fi scos la licitație în septembrie.

Structura clinică este următoarea: centrul pentru cap și gât (164 paturi), centrul toracic (142 paturi), centrul abdominal (157 paturi), centrul pentru articulaţii, Proiectul Spitalului regional de Urgență Cluj a fost realizat de asocierea italo-română 3TI Progetti Italia – Ingineria Integrata S.p.A, Aduro Impex SRL, ATI Project SRL.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut