La Gherla se vaccinează caii şi păsările de curte

Pe lângă obişnuitele activităţi de sezon care se efectuează în agricultură, în gospodăriile care cresc animale mai sunt şi alte griji, mai ales în privinţa evitării îmbolnăvirilor. Tot vorbim în zilele noaste de gripă, de viruşi şi vaccinuri, dar aceste preocupări există şi în sectorul zootehnic. De la medicul veterinar din Gherla, dr. Iuliu Lupea, am aflat că în această perioadă se efectuează două acţiuni de prevenire a mortalităţii în rândul animalelor: vaccinări la găini (pentru pseudo-pestă) şi recoltare de sânge la cai (pentru anemie infecţioasă).

În aceste zile, păsările crescute în sistem tradiţional se confruntă cu mai multe probleme, una din cauzele care produc pierderi prin mortalitate fiind prezenţa pseudo-pestei la efectivele de galinacee (găini, curci, fazani etc.). După cum ne-a informat specialistul gherlean, pentru vaccinarea împotriva pseudo-pestei aviare există atât vaccinuri vii, cât şi vaccinuri inactivate, care, dacă sunt folosite sistematic, previn pierderile cauzate de această boală. În gospodăriile din Gherla şi din cele trei sate componente ale municipiului – Hăşdate, Silivaş şi Băiţa – există circa 3.300 de păsări, iar medicii veterinari trec pe la fiecare gospodărie şi vaccinează găinile, evitând astfel îmbolnăvirile în masă.

Tot în această perioadă se execută recoltarea de sânge la cai pentru anemia infecţioasă ecvină (A.I.E.), cunoscută şi sub denumirea de febră de mlaştină, care este o boală virală produsă de un lentivirus cu acţiune complexă. Afecţiunea se evită prin recoltările de sânge la cai, aşa că tehnicienii veterinari din Gherla vizitează deţinătorii celor 68 de cai aflaţi pe raza oraşului.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie