La Feldioara, două Monumente închinate Centenarului

Noi și interesante fapte, ce merită mediatizate, apar permanent în comunitățile noastre pe măsură ce ne apropiem de sărbătoarea Centenarului Marii Uniri din 1918.

Un asemenea eveniment de mare vibrație istorică și duhovnicească s-a desfășurat, recent, în localitatea Feldioara, aparținătoare comunei Cătina, unde, prin strădania preotului paroh Cristian – Ioan Scripcaru, a comunității de aici și cu sprijinul Primăriei, au fost ridicate două monumente în zona centrală a localității.

Cele două monumente, în spatele cărora tronează lăcașul de rugăciune al credincioșilor creștini – ortodocși din această parohie, au fost ridicate în memoria celor ce și-au jertfit viața pe câmpurile de luptă în cele două conflagrații mondiale, iar al doilea este închinat luptătorilor împotriva regimului comunist.

De remarcat este și faptul, sublinia în dialogul avut cu preotul Scripcaru, că după 36 de ani, credincioșii și populația din această localitate au trăit bucuria să primească în vizită un înalt prelat, în persoana ÎPS Mitropolit Andrei Andreicuț.

Slujba de sfințire a celor două monumente, ce vorbesc de spirit de sacrificiu, eroism, patriotism și ororile trecutului, a fost săvârșită de ÎPS Mitropolit Andrei, sprijinit de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte Arhidiaconul Claudiu Grama, consilier al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, preot Iulian Paul Isip, protopop de Gherla și preoți din parohiile învecinate.

Și cum toamna se numără bobocii, la Feldioara se numără și lucrurile bine făcute, între acestea se evidențiază și Casa parohială, pentru care comunitatea a trudit mulți ani pentru a fi dată la…cheie, din cauza lipsei finanțării. Și această clădire a primit tradiționala și necesara binecuvântare din partea Înaltului Ierarh. După cuvântul de învățătură, ÎPS Andrei a acordat următoarele distincții: Ordinul Sf. Pahomie de la Gledin, au fost înmânate primarului comunei Cătina, domnul Alexandru Bota și epitropului Ioan Biriș. Preotul paroh Cristian – Ioan Scripcaru a fost ridicat la rangul de Iconom, viceprimarul comunei, Viorel Moldovan, a primit Ordinul Sf. Mărturisitori Năsăudeni, iar membrii Consiliului parohial, ai comitetului parohial și alți ostenitori au primit diplome de aleasă cinstire.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie