La Bucea, glasul noului clopot s-a auzit de Ziua Eroilor

Aici, la… frontiera dintre Cluj și Bihor, sau poarta Transilvaniei, cum le place unor localnici să-și prezinte geografia teritorială, biserica este un loc sfânt ce nu suportă tăgadă, iar respectul pentru istoria neamului are rădăcini puternice precum munții Apuseni. Un elocvent și pilduitor exemplu al acestor încărcături sufletești îl găsim în numeroasele manifestări omagiale ale ultimilor ani, când preotul Mircea Dejeu și această frumoasă comunitate de pe malurile Crișului Repede marchează cu sfințenie momentele de vârf ale istoriei noastre.

Și în acest an, în pitoreasca localitate de sub poalele Pietrei Craiului, de Sfânta sărbătoare a Înălțării Domnului și Ziua Eroilor, a avut loc slujba Sfintei Liturghii în impozantul locaș de cult ortodox, iar la Monumentul Eroilor s-a oficiat parastasul în memoria eroilor căzuți pentru eliberarea patriei în cele două războaie mondiale.

Pe acest monument, construit prin grija preotului paroh Mircea Dejeu, este așezat un imens vultur flancat de două tunuri, se găsesc înscrise numele celor 37 de eroi ai satului căzuți la datorie, în a căror cinstire eternă, s-au depus coroane de flori din partea Primăriei Negreni, Școala Negreni, Consiliul Parohial Bucea, urmașii celor 37 de eroi și Grupul vocal bărbătesc ,, Craii Măgurii’’.

Acest ceremonial, deranjat de o ploaie torențială, s-a desfășurat în timp ce acest cor bărbătesc a interpretat Imnul României și Imnul Eroilor.

De aici, cu mic, cu mare, inclusiv primarul comunei, Dorin Constantin Manea, vicele Daniel Nistor, protopopul Huedinului, Dan Ionuț Lupuțan, secretarul comunei, Radu Secan, șeful postului de Poliție, Gelu Ilieși și preoții din Cercul pastoral al zonei Ciucea, au participat la slujba de sfințirea clopotului și clopotniței montate pe capela mortuară construită anul trecut.

La sfârșitul slujbei, protopopul Huedinului a concluzionat că și acest clopot este glasul lui Dumnezeu, sunetul clopotului exprimă unitate și rugăciune, toaca și clopotul exprimă istoria învierii, clopotul alungă furtunile, alungă durerile și îndepărtează ceea ce este rău.

De remarcat este faptul că la întregul ceremonial al zilei a participat preotul Lothar Schullerus, din parohia Nesslau – Elveția, care a donat localității Bucea acest nou clopot turnat în Austria, unde au fost turnate și clopotele de la noua Catedrală a Mântuirii Neamului.

Pentru gestul sau de mare valoare, a fost gratulat cu distincția ,,Protopop martir Aurel Munteanu’’.

Mulțumiri din partea protopopiatului Huedin a primit și preotul paroh Mircea Dejeu, pentru laborioasa sa activitate ecumenică și socială, dar și ing. Mircea Ilea, care a proiectat și realizat în timp record clopotnița în care a fost așezat noul clopot .

Și aici Craii Măgurii au susținut un recital de cântece patriotice, ca un manifest pentru gloria eternă a bravilor eroi ai neamului, din care trebuie să înțelegem că înălțare fără jertfe nu există, iar glasul noului clopot a fost auzit prin mecanismul pus în funcțiune de acest iubit prieten al preotului Mircea Dejeu și al Bucei, adică preotul – donator, Lothar Schullerus, venit din frumoasa țară a cantoanelor.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie