„Le voi da… un nume și un loc”

Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, împreună cu Înaltpreasfinția Sa Andrei Andreicuț, Arhiepiscop ortodox al Vadului Feleacului și Clujului au participat marți, 25 ianuarie 2022, la manifestările care au avut loc la Zalău, cu ocazia Zilei Internaționale a Comemorării Victimelor Holocaustului (zi stabilită de Adunarea Generală a ONU pe 27 ianuarie, în fiecare an, fiind data eliberării, în 1945, a deținuților evrei și a altor grupuri etnice din lagărul Auschwitz-Birkenau, în Polonia aflată sub ocupație).

Cu o zi mai înainte ca lumea catolică să înalțe la Dumnezeu rugăciunea pentru pace, cerută de Sfântul Părinte Francisc, pentru evitarea unui nou război și a altor atrocități comise de oameni asupra semenilor lor, memoria colectivă s-a cutremurat încă de ceea ce timpul și uitarea nu pot șterge sau ascunde, din perioada Celui de-al Doilea Război Mondial. Personalități din sfera social-politică, culturală și religioasă din Transilvania, reprezentanți ai comunității evreiești și ai unor ambasade ale altor țări în România, elevi și studenți, s-au reunit la Zalău în memoria celor șase milioane de victime ale Holocaustului, dintre care 1.500.000 au fost copii. Pentru cei reuniți la Zalău e semnificativ faptul că, din numărul total al evreilor uciși în Holocaust, în jur de 150.000 erau originari din Transilvania. Programul zilei a fost organizat de către Federația Comunităților Evreiești din România, împreună cu Comunitatea Evreilor Zalău – Sălaj, în parteneriat și cu alte instituții ale societății civile. În centrul manifestărilor s-au aflat Ceremonia de Comemorare și Conferința Internațională „ULTIMA STAȚIE … Auschwitz… Birkenau… Lagărele Morții”.

În deschiderea Conferinței au fost intonate imnurile, cel al României și al Statului Israel. Prin discursuri, mesaje video, momente de reculegere, rugăciune și gesturi simbolice, a fost evocată una dintre cele mai negre perioade din istoria recentă a omenirii, când, ca o „ardere de tot”, milioane de oameni au căzut pradă urii semenilor lor. Cei prezenți au onorat memoria celor uciși, au transmis mesaje de solidaritate cu poporul evreu, cu familiile celor deportați și masacrați. S-a vorbit despre atrocitățile comise în urmă cu nici o sută de ani. Politicieni, diplomați, intelectuali, cu toții au afirmat ferm că asemenea fapte tragice nu trebuie să se mai întâmple și au propus măsuri pentru a conștientiza și preveni pericolul unor atitudini extremiste, rasiste sau xenofobe.

În cuvântul adresat participanților la eveniment, Preasfinția Sa Claudiu a atras atenția asupra existenței răului, dar și asupra puterii sale limitate de existența și prezența lui Dumnezeu. Iar „lupta” cu Cel Rău constă de fapt în disponibilitatea omului de a-I face loc lui Dumnezeu în propria viață. A spus:

„Am avut bucuria și onoarea să-l cunosc pe unul dintre faimoșii arhiepiscopi de Paris, Cardinalul Jean-Marie Lustiger. Îmi aduc aminte că un jurnalist l-a întrebat odată dacă diavolul există. El a răspuns: «Da, există». Jurnalistul a continuat: «L-ați văzut vreodată?» Și Lustiger a răspuns: «Da, l-am văzut!». «Unde, când?», a mai întrebat jurnalistul. Și arhiepiscopul de Paris a răspuns: «La Auschwitz, la Birkenau și în alte lagăre de exterminare».

Mi-a rămas în minte acest dialog, fiindcă mi-a adus aminte că răul nu este ceva abstract, ci o entitate care se manifestă atunci când găsește teren propice în viața noastră. Este, de aceea, extrem de important să nu uităm, să educăm, să formăm noile generații, dar este esențial să cerem ajutorul lui Dumnezeu împotriva răului. Este important să avem «un nume și un loc», Yad Vashem [denumirea Memorialului Victimelor Holocaustului – instituție oficială a Statului Israel -, aleasă după Isaia 56,5: «Le voi da în casa Mea și înăuntrul zidurilor Mele un nume și un loc mai de preț decât fii și fiice; le voi da un nume veșnic și nepieritor»], dar trebuie mai ales să creăm în viețile noastre «un nume și un loc» care să fie parte a cetății lui Dumnezeu. Și atunci răul cu greu va putea pătrunde în viețile noastre, în familiile noastre, în societățile noastre, în țările noastre, în lumea în care trăim. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu”.

În cadrul manifestărilor comemorative a avut loc și o prezentare 3D a proiectului Memorialul Holocaustului din Transilvania și a Salvatorilor de Evrei, memorial ce va fi construit, pe o suprafață de 4.000 mp, la Zalău, în cimitirul evreiesc.

Prin prezența la manifestările de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla și-a arătat  solidaritatea și respectul față de poporul evreu, care a îndurat atât de multă suferință și moarte. Solidaritate azi, dar și în trecut, fiind cunoscut faptul că, în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, Episcopul de Cluj-Gherla de atunci, acum Fericitul Episcop Iuliu Hossu, cu încredere în ajutorul lui Dumnezeu ajuta și adăpostea familii de evrei amenințați cu deportarea și cu moartea.

Nu întâmplător, data comemorării Victimelor Holocaustului a coincis cu ultima zi a Octavei de Rugăciune pentru Unitate: a fost o zi de comuniune, de rugăciune și rememorare a trecutului, cu privirea încrezătoare la steaua ce conduce la Dumnezeu.

V.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut