Jazz in the Park prezintă 100 ani de muzică românească prin patru concerte în Parcul Central

Patru concerte care vor purta spectatorii prin ultimii 100 de ani de muzică vor avea loc în cadrul festivalului Jazz in the Park, pe scena România 100, în Parcul Central din Cluj.

Fiecare dintre aceste concerte se centrează, potrivit organizatorilor, pe o anumită perioadă a istoriei muzicii şi abordează stiluri şi genuri diferite: muzică clasică, doină, jazzul perioadei comuniste şi jazz contemporan.

“Pianistul Bogdan Vaida îl va omagia în 28 iunie pe George Enescu în cadrul concertului Enescu – ‘Manifest pentru România’ în care piesele compozitorului român vor fi puse în contextul universal al muzicii clasice alături de Liszt, Brahms şi Schubert. Va fi practic o trecere prin istoria de 100 de ani a muzicii universale”, se arată într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

Concertul NOD – New Old Doina aduce în 29 iunie în prim-plan străvechea doină românească. Temeiul fundamental al acestui proiect muzical sunt cele două calităţi pregnante, de-a dreptul vitale ale Doinei, şi anume, ritmul liber şi caracterul ei puternic improvizatoric adus de Maria Casandra Hausi, ambasadoarea doinei româneşti şi Sorin Romanescu, unul dintre cei mai importanţi chitarişti de jazz de la ora actuală.

Nicolas Simion – Sorin Romanescu Duo îi aduc un omagiu marelui jazzman Johnny Răducanu, în cadrul concertului Tribute to Johnny, în 30 iunie, iar piesele lui Johnny Răducanu vor fi reinterpretate de cei doi mari muzicieni.

Al patrulea concert din seria de la miezul nopţii, Sentimente româneşti, e despre jazz contemporan cu una dintre cele mai active şi iubite trupe de jazz din România. JazzyBIT încheie festivalul Jazz in the Park cu un concert concept dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1918. Bazat în mod special pe compoziţiile mai melodioase şi lirice din repertoriul lor, JazzyBIT propune o selecţie de piese ce reflectă sentimentele specifice acelor vremuri. Piese precum “Poate De Ce”, “Equilibrium” sau “Dream River” transmit bucurie, speranţă, unitate şi se contopesc cu spiritul liber al jazz-ului. Scena România 100 va fi amplasată în faţa clădirii Casino din Parcul Central. Scena va fi activă la miezul nopţii în cele patru zile de desfăşurare a festivalului, respectiv între 28 iunie-1 iulie. Accesul la concertele din parc e liber, pe bază de bilet neobligatoriu pe care-l pot cumpăra cei care doresc să susţină Fondul Jazz in the Park şi proiectele artistice şi creative selectate.

Întreaga durată a festivalul Jazz in the Park este între 21 iunie şi 1 iulie, iar deschiderea oficială va avea loc la Opera Maghiară din Cluj cu concertul Juan de Marcos Afro Cuban All Stars. Timp de 11 zile vor avea loc concerte şi activităţi în mai multe locuri din oraş. Concursul Internaţional Jazz in the Park va avea loc pe malul Someşului, şase dintre cele mai spectaculoase concerte au loc la Muzeul de Artă, activităţi vor avea loc şi în stradă, iar în ultimele patru zile festivalul se vor desfăşura pe cele patru scene din Parcul Central.

Pentru concertul de deschidere şi pentru cele de la Muzeul de Artă sunt puse în vânzare bilete şi abonamente, iar la concertele din parc şi de pe mal participarea e liberă, cu bilet neobligatoriu pe care îl pot cumpăra cei care vor să susţină Fondul Jazz in the Park. Jazz in the Park Festival este un proiect organizat de Fapte, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Consiliul Judeţean Cluj şi susţinut de Primăria Cluj-Napoca.

Articole din aceeasi categorie