Japonia: Fotografii în care doi aliaţi politici ai premierului apar lîngă un lider neonazist

The Guardian

La aproape o săptămînă după ce premierul japonez Shinzo Abe şi-a remaniat guvernul pe fondul unei popularităţi în scădere, doi dintre aliaţii săi politici au fost nevoiţi să se distanţeze public de extremismul de dreapta după apariţia unor fotografii în care aceştia apar alături de liderul formaţiunii neonaziste din Ţara Soarelui Răsare.

Sanae Takaichi, ministrul de interne, se numără printre cele cinci femei convocate de Abe în încercarea de a-şi face administraţia mai plăcută în ochii electoratului feminin şi a spori prezenţa femeilor la locul de muncă. Takaichi, o aliată de dreapta a lui Abe în cadrul Partidului Liberal Democrat (LDP, de guvernămînt), a fost fotografiată alături de Kazunari Yamada, liderul în vîrstă de 52 de ani al Partidului Naţional Socialist al Muncitorilor Japonezi, iar poza a apărut pe site-ul partidului neonazist. Cei doi responsabili apar împreună, zîmbind, în faţa unui drapel japonez.

Yamada este cunoscut pentru că îl admiră pe Adolf Hitler şi şi-a exprimat aprecierea faţă de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 asupra World Trade Center. Într-un clip video susţinători de-ai săi pot fi văzuţi purtînd banderole cu svastica, iar el neagă existenţa Holocaustului şi critică decizia Germaniei postbelice de a interzice salutul nazist, considerînd că această ţară “nu este cu nimic mai bună decît Coreea de Nord”.

Takaichi s-a întîlnit cu Yamada “pentru discuţii” la biroul său în vara lui 2011, potrivit serviciului său de presă. Confirmînd autenticitatea fotografiilor, un purtător de cuvînt al lui Takaichi a explicat că biroul său nu era la curent cu punctele de vedere extremiste ale lui Yamada la vremea respectivă. “El era asistentul cuiva care intervieva; lua notiţe şi făcea poze”, a declarat un membru al staff-ului lui Takaichi pentru AFP. “Nu ştiam cine este, dar a vrut să facă o poză cu ea. Iar ea nu l-a refuzat”, a explicat aceeaşi sursă.

Apariţia în presă a determinat biroul său să solicite retragerea fotografiilor, dar pînă atunci acestea fuseseră deja difuzate masiv pe reţelele de socializare. “A fost o imprudenţă a noastră”, a recunoscut membrul de personal, subliniind însă că Takaichi nu împărtăşeşte “deloc” punctele de vedere ale lui Yamada.

O a altă fotografie publicată pe site-ul neonazist îl arată pe Yamada stînd alături de Tomomi Inada, o altă aliată apropiată a lui Abe care a primit funcţia de şef de politici al LDP. Biroul lui Inada s-a delimitat rapid de Yamada, al cărui site celebrează “spiritul samuraiului” şi proclamă că “soarele va răsări din nou”, afirmînd că nu îşi doreşte ca fotografia să inducă în eroare lumea cu privire la activitatea parlamentarei.

Cu toate că nu există dovezi că oricare din cei doi politicieni împărtăşeşte ideologia neonazistă a lui Yamada, numirea lor a alimentat acuzaţiile că Abe îşi duce administraţia şi mai departe spre dreapta eşichierului politic.

Articole din aceeasi categorie