Jandarmi, polițiști și pompieri clujeni, pregătiți pentru Electric Castle 2019

Structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (jandarmi, polițiști și pompieri) vor acționa în sistem integrat, pe întreaga perioadă a festivalului ,,Electric Castle” (17-22 iulie, zona Castelului ,,Banffy”, Bonțida), pentru asigurarea măsurilor de ordine publică.

„Pentru siguranța celor aproximativ 150 de mii de participanți estimați de către organizator, oameni frumoși și voioși, dornici de distracție, veniți din toate colțurile țării, precum și de pe meleaguri străine, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, având în sprijin efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Târgu Mureș, cu un total de 760 jandarmi pe întreaga durată a festivalului, alături de celelalte structuri ale MAI, vor lua măsuri specifice de instituire a unor dispozitive preventive și reactive, cu scopul de a induce în fiecare moment ideea de siguranță, iar la final aceștia să se bucure de o experiență care să-i readucă și în următorii ani la acest eveniment” – a anunțat, miercuri, Jandarmeria clujeană.

Într-un comunicat remis presei se precizează că pe timpul desfășurării festivalului ,,Electric Castle”, peste 650 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj vor desfășura misiuni specifice de menținere a ordinii publice, de fluidizare și restricționare temporară sau deviere a traficului rutier pe traseele și în zona festivalului. Premergător începerii festivalului, polițiștii specializați au efectuat controale pirotehnice în zona de desfășurare a evenimentului și pe căile de acces către festival. Pe perioada festivalului, punctele de acces auto vor fi asigurate cu efective și cupluri chinotehnice specializate în detectarea și semnalizarea materialelor explozive.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj monitorizează și evaluează tipurile de risc aflate în domeniul de competență, premergător și pe timpul desfășurării festivalului de muzică, și asigură răspunsul operativ în cazul situațiilor de urgență ce pot să apară. În cele cinci zile ale festivalului, peste 350 de pompieri vor fi în măsură să execute operațiuni de evacuare a persoanelor, stingere a incendiilor, descarcerare și să acorde primul ajutor calificat, la nevoie. Asistența medicală de urgență va fi acordată de 35 de medici și asistenți SMURD, sprijiniți de 125 de voluntari. În rezervă, sunt pregătiți în permanență peste 100 de pompieri care vor interveni în caz de necesitate. Personalul ISU Cluj este sprijinit de un echipaj CBRN din cadrul ISU „Horea” al județului Mureș – se precizează în comunicat.

Conform aceluiași document, vor fi operaționalizate două puncte de prim-ajutor și asistență medicală, iar echipaje mixte de pompieri și paramedici SMURD vor patrula în permanență în zona festivalului. Patru ambulanțe SMURD vor fi în permanență în perimetrul festivalului, pentru transportul la spital, în caz de nevoie, iar două autospeciale pentru stins incendii cu modul de descarcerare și o autospecială CBRN vor asigura prima intervenție în caz de necesitate.

Reprezentanții forțelor de ordine recomandă celor care urmează să participe la acest eveniment să evite implicarea în orice fel de conflict, să nu răspundă provocărilor, să nu consume băuturi alcoolice în exces sau alte substanțe interzise de lege și, foarte important, să nu ezite să solicite sprijinul celui mai apropiat echipaj de poliție sau jandarmerie dacă au nevoie de sprijin sau dacă sunt martorii săvârșirii unor fapte antisociale.

De asemeni, organizatorul recomandă participanților la eveniment să nu se prezinte la porțile de acces cu bagaje voluminoase (genți, rucsacuri) și nici cu obiecte interzise de prevederile legale în vigoare.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie