Jandarmeria Română vine cu lămuriri vizavi de evenimentele din 15 martie de la Cluj-Napoca

Jandarmeria Română susţine că acuzaţiile făcute de liderul UDMR Cluj, Csoma Botond şi şeful PPMT Cluj, Soos Sandor vizavi de modul în care au acţionat jandarmii clujeni în contextul evenimentelor din 15 martie sunt cel puţin bizare, „dacă nu chiar paradoxale’’. Jandarmii arată că unul dintre organizatori, membru UDMR, Czirmay Zoltán a solicitat forţelor de ordine sprijinul şi totodată, în calitate de organizator, a cerut celor patru persoane să nu afişeze acel însemn.

„Jandarmeria Română face precizări referitor la acuzaţiile recente formulate de Uniunea Democrată Maghiară din România la adresa Grupării de Jandarmi Mobilă „Ştefan Cicio-Pop”Cluj-Napoca, prin care instituţia este acuzată de „afirmaţii făţarnice şi neadevărate”, Serviciul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, face următoarele precizări:

Miercuri, 15.03.2017, efective de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, au asigurat măsurile de ordine publică la manifestarea comemorativă autorizată, organizată de către Uniunea Democrată Maghiară din România – Filiala Cluj, eveniment desfăşurat cu ocazia „Revoluţiei Maghiare de la 1848” şi a „Zilei Maghiarilor de Pretutindeni”.

Permanent, între forţele de ordine şi reprezentanţii organizatorilor a existat dialog şi cooperare în ceea ce priveşte măsurile adoptate pentru desfăşurarea în bune condiţii a acestui eveniment din spaţiul public.

Caracterul manifestării comemorative a fost paşnic şi civilizat, fără incidente sau alte evenimente care să tulbure ordinea publică.

Evenimentul la care fac referire reprezentanţii UDMR, acuzând Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca de aplicarea legii în mod discriminatoriu, face trimitere la apariţia pe timpul marşului spre Catedrala Sf. Mihail, a patru persoane care au expus steagul Transilvaniei de dinainte de 1918.

Imediat după apariţia celor patru persoane, organizatorul acestei adunări publice, domnul Czirmay Zoltán, membru UDMR, s-a delimitat de acţiunea acestora, comunicând acest aspect şi forţelor de ordine, totodată, cerându-le celor patru persoane, să nu desfăşoare steagul, în caz contrar să părăsească manifestaţia.

Cele patru persoane au refuzat să dea curs solicitărilor domnului Czirmay Zoltán, membru UDMR, drept pentru care acesta a solicitat sprijinul jandarmilor din dispozitivul de ordine publică.

Ca urmare a celor sesizate de către organizator, jandarmii au identificat cele patru persoane, aplicându-le sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 1500 lei, conform art. 26, lit. f), din Legea 60 din 1991 republicată, pentru „refuzul de a părăsi imediat adunarea, dacă măsura a fost dispusă de conducătorii acţiunilor”.

Măsurile contravenţionale aplicate în mod legal de Jandarmerie nu au avut nicio legătură cu desfăşurarea şi afişarea acelui însemn heraldic/steag, aşa cum s-a încercat să se speculeze de către reprezentanţii UDMR, ci a vizat o măsură legală menţionată anterior.

Recenta acuzaţie formulată de reprezentanţii UDMR este cel puţin bizară, dacă nu chiar paradoxală, întrucât chiar unul dintre organizatori, membru UDMR, domnul Czirmay Zoltán a solicitat forţelor de ordine sprijinul şi totodată, în calitate de organizator, a cerut celor patru persoane să nu afişeze acel însemn”, a artătat Jandarmeria Română.

Reacţia jandarmeriei vine după ce liderii organizaţiilor judeţene din Cluj ale UDMR şi PPMT au transmis o petiţie către Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prin care solicită punctul de vedere al ministrului Carmen Dan în legătură cu faptul că mai multe persoane, care au participat la acţiunile organizate cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, au fost amendate de reprezentanţi ai Jandarmeriei Române pentru că au purtat steagul Transilvaniei.

Potrivit petiţiei, care poartă semnăturile lui Soós Sándor, în calitate de preşedinte al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) Cluj şi Csoma Botond, în calitate de preşedinte al Uniunii Democratice Maghiare din România (UDMR) Cluj, incidentul, care a avut loc în data de 15 martie, reprezintă un „caz nefericit”.

„Preşedintele PPMT Cluj, Soós Sándor, preşedintele PPMT filiala Cluj-Napoca, Fancsali Erno şi alţi colegi de ai lor au participat la eveniment într-un mod paşnic, purtând steagul Transilvaniei, un steag ale cărui simboluri se regăsesc şi în stema României”, se arată în petiţie.

Asocierea lui Csoma Botond cu Soos Sandor si cu Fancsaly Erno este inexplicabilă, ţinând cont că cei doi sunt cunoscuţi pentru legăturile pe care le au cu organizaţiile extremiste HVIM şi Jobbik.

Colaborarea dintre Fancsaly Erno şi Jobbik este cunoscută, printre altele, din cadrul taberei „EMI Tabor” de la Gheorgheni – Harghita, ale cărei baze au fost puse de şeful PPMT Cluj, Soos Sándor, şi în care, an de an, se încearcă găsirea de soluţii pentru combaterea efectelor Trianonului asupra naţiunii maghiare. Fancsaly Ernö a fost şeful filialei Odorheiu Secuiesc a structurii „Tinerii Maghiari din Ardeal” (EMI), organizatoarea acestei tabere, iar invitatul special al ultimelor ediţii a fost Vona Gábor, preşedintele Jobbik şi fondatorul organizaţiei Garda Maghiară. Cât priveşte legăturile cu HVIM, aici trebuie precizat că PPMT a avut o poziţie extrem de tranşantă în cazul Beke István, membru HVIM, care a încercat să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care să- l detoneze în public, de 1 decembrie 2015, la manifestările de Ziua Naţională organizate la Târgu Secuiesc.

Totodată, Soos Sandor şi Fancsaly Erno au putut fi surpinşi alături de lideri ai Jobbyk şi HVIM la acţiunile dedicate comemorării revoluţionarilor de la 1848 ce au fost organizate atât anul trecut cât şi în acest an la monumentul Petofi Sandor de pe strada Pădurii din Cluj-Napoca.

C.P.

Articole din aceeasi categorie