Izolaţii

100.000.000 euro.
Bani, nu glumă! Atâta aloca Banca Europeană de Dezvoltare pentru finanţarea reabilitării blocurilor din România. Înduioşător, nu? Grija faţă de om, de aproape (chiar dacă suntem departe şi la propriu, şi la figurat).
Numai că…
Vestea (că nu pot să-i spun „ştirea”) a bucurat pe unii, i-a întristat pe alţii şi i-a lăsat nepăsători pe cei mai mulţi dintre semeni. Din prima categorie fac parte cei care, acum, s-au gândit că ar fi rost să profite de acea ce ştim de mult: să ni să deie! Ceilalţi au blocurile izolate deja, şi mor de ciudă, vorba vine, că nu apucă la pomana… izolatului; iar ceilalţi sunt cârcotaşii: cei care şi ieri şi astăzi au o singură idee în cap (şi aia fixă) că nu are nici un rost să-ţi reabilitezi locuinţa.
Cei mai dezamăgiţi vor fi însă cei din prima categorie. Nu se dă nimic! Sau, mai bine spus, se dă cu împrumut. Ceea ce e şi mai grav. Nici o bancă din lume nu face cadouri de nici un fel, cu atât mai puţin BERD. Nu s-a spus nimic despre dobândă, despre garanţii… Dar – fiţi siguri! – asemenea lucruri nu le scapă bancherilor. Mai mult: Banca Europeană de Dezvoltare face acest… generos împrumut prin intermediul unor bănci româneşti. Care, la rândul lor, nu…?! (Ăştia, ai noştri, cu alte cuvinte, nu ştiu nimic despre articolele din Codul Penal cu insulta, calomnia sau liberatea de gândire şi exprimare. Aşa că n-am să mă exprim. Doar spun: prima care s-a înscris pe lista… intermediarilor e Banca Transilvania).
Mai departe:
Din cea de a doua categorie, fac parte cei care, prevăzători şi încrezători şi-au făcut aceste lucrări atunci, când generozitatea era în floare, ca să zic aşa. Dădea şi Statul, dădeau şi primăriile, punea şi omul un ban… Dar treaba a ieşit bine, cu hâr, cu mâr lucrurile au fost executate, iar rezultatele sunt incontestabile. Mai puţin consum şi mai puţină risipă de energie, mai puţini bani pentru facturi clădiri mai frumoase,faţade mai…făţoase şi mai uşor de întreţinut.
A meritat, cu alte cuvinte.
Mă opresc o clipă şi la cea de a treia categorie. Veşnicii nemulţumiţi. Atotştiutorii. Cei care, la vremea respectivă au comentat în fel şi chip nevoia de a reabilita clădirile vechi, că nu merită, că-i o escrocherie, că blocurile din BCA nu au nevoie de aşa ceva, că… Toate s-au dovedit note false, pe un portativ înşirat cu septime scârţâitor de… înfiorătoare. De ce? Pentru că blocurile care au trecut prin aceste operaţiuni „au prins viaţă”, confortul este evident sporit, atât în apartamente, cât şi pe casa scărilor şi în subsoluri, iar grijile pentru vreme prea rece sau prea caldă înlăturate.
Sigur: toate aceste păreri au… izolat cele trei categorii în care am împărţit populaţia care ar fi trebuit să beneficieze de reabilitatea clădirilor. Dar, chiar şi aşa, cu împrumut, şi dobândă, şi intermediari:
Zău că merită!
Radu VIDA

Articole din aceeasi categorie

One Response to Izolaţii

  1. Unu'

    Ați descris cât se poate de apt situația – felicitări!