Itu: „Guvernul va acorda facilităţi fiscale prin sponsorizări şi acţiuni de mecenat în vederea susţinerii culturii şi a sportului”

Deputatul PSD, Cornel Itu, îşi exprimă satisfacţia pentru faptul că PSD se preocupă de sprijinirea sportului, educaţiei şi a culturii, arătând că Guvernul Grindeanu a legiferat susţinerea mecenatului, proiect ce va ajuta la promovarea culturii şi sportului. Astfel, sponsorii acţiunilor culturale şi sportive, vor beneficia de diminuarea taxelor şi impozitele, respectiv de un TVA micşorat, în urma iniţierii proiectului de lege menţionat.

Potrivit deputatului PSD Cornel Itu, Camera Deputaţilor a adoptat Proiectul de Lege pentru modificarea art.456 alin.(1) lit. d) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, noul act normativ aducând îmbunătăţiri în privinţa facilităţilor acordate celor care oferă sponsorizări, fac acte de mecenat sau finanţează burse private.

Parlamentarul social-democrat precizează că principalele reglementări aduse de noul act normativ sunt în materia taxelor şi impozitelor locale şi a cotei de TVA pentru unele servicii locale. „În principal, se propun următoarele: majorarea cheltuielilor deductibile în cazul cheltuielilor de sponsorizare, mecenat şi pentru acordarea de burse private, de la 5% cât este în prezent, la 10%, generalizarea cotei de impozit de 3% pentru veniturile obţinute din transferul dreptului de proprietate sau al dezmembrămintelor acestuia asupra imobilelor, aplicarea cotei reduse de 9% în cazul prestării anumitor categorii de servicii, asimilarea, în cadrul Titlului IX, «Impozite şi taxe locale» a PFA, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale cu contribuabili persoane fizice, posibilitatea pentru autorităţile locale de a acorda scutiri/reduceri de impozit pentru anumite categorii de imobile, aceste scutiri/reduceri urmând a fi acordate începând cu luna următoare îndeplinirii condiţiilor, modificarea, în anumite cazuri, a modului de calcul al impozitului pe clădiri sau terenuri”, explică deputatul clujean.

Parlamentarul arată că de legea menţionată vor putea beneficia tinerii care sunt implicaţi în activităţi culturale şi sportive dar care, din cauza unei situaţii materiale precare nu pot face performanţă. „Ca susţinător al acţiunilor de mecenat şi de oferire de burse private pentru elevii merituoşi care provin din familii nevoiaşe, cred că sportul, educaţia, cultura au nevoie de o finanţare mai generoasă, de mai multă atenţie, atât din partea statului, cât şi din partea societăţii . De asemenea, cred că şi mediul privat, antreprenorial, necesită o serie de  facilităţi de ordin fiscal pentru a oferi mai mult sprijin sportului, educaţiei şi culturii prin sponsorizări şi acţiuni de mecenat, aşadar această lege care majorează cheltuielile deductibile în astfel de cazuri, de la 5% cât este în prezent, la 10%, este binevenită şi sunt convins că va avea efecte pozitive pentru societatea românească”, consideră Itu.

Totodată, social-democratul îşi exprimă încrederea că prin această facilitate oferită mediului privat, va creşte numărul acţiunilor de mecenat, de sponsorizare şi de acordare de burse private pentru tinerii noştri.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie