IŞJ Cluj va prelua ştafeta Olimpiadei Internaţionale de Matematică, de la Rio

Inspectorul şcolar general adjunct, prof. Mariana Pop şi inspectorul de matematică Cristian Petru Pop, din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, participă, ca observator, respectiv profesor însoţitor, la cea de-a 58-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, organizată, în perioada 16-23 iulie, la Rio de Janeiro, Brazilia.

La ediţia din acest an participă peste 600 de elevi, din 110 ţări ale lumii. Echipa naţională a României este formată din şase elevi şi doi profesori, unul dintre profesori fiind inspectorul de matematică, prof. Cristian Petru Pop. O delegaţie a României, formată din cinci persoane, urmează să preia ştafeta, ca organizatori, în 2018, ai Olimpiadei Internaţionale de Matematică, la Cluj-Napoca.

Din delegaţia României, cu statut de observator A, face parte şi reprezentanta organizatorului olimpiadei din 2018 (IŞJ Cluj), inspectorul şcolar general adjunct Mariana Pop. Rolul observatorului este de a participa la toate etapele de pregătire din zilele premergătoare olimpiadei, pentru a se familiariza cu aspectele organizatorice.

Conform programului afişat pe site-ul competiţiei din Brazilia, festivitatea de deschidere are loc în data de 17 iulie, iar zilele de concurs sunt cele de 18 şi 19 iulie. Pe perioada competiţiei, fiecare participant trebuie să rezolve, individual, două teste, în două zile consecutive, fiecare test conţinând câte trei probleme.

Festivitatea de închidere a olimpiadei, în cadrul căreia organizatorii OIM 2017 vor preda ştafeta organizatorilor OIM 2018, va avea loc în 22 iulie. Cu această ocazie, echipa locală va proiecta un film de prezentare a municipiului Cluj-Napoca, realizat în parteneriat cu Primăria clujeană.

,,Decizia Ministerului Educaţiei privind organizarea OIM 2018 la Cluj-Napoca este nu numai o onoare, cât, mai ales, o mare responsabilitate pentru Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj. Nu este nici un secret că, începând cu momentul în care s-a decis prin Memorandum la nivelul Guvernului României ca noi să găzduim acest eveniment, ne-am concentrat să construim o reţea instituţională care să aibă capacitatea să asigure organizarea în cele mai bune condiţii a evenimentului. Avem, astfel, alături de noi, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Cluj şi mediul universitar clujean (Universitatea Babeş-Bolyai, respectiv Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca). Mai mult decât atât, pentru că discutăm de organizarea unui eveniment care implică participarea a peste 1000 de persoane, s-a constituit deja, de câteva luni, o echipă de organizare la nivelul IŞJ Cluj şi ne bucurăm, din fericire, de un real interes al mediului de afaceri în ceea ce priveşte susţinerea financiară a unora dintre activităţile de divertisment şi relaxare ce trebuie prevăzute în program. Cât despre plecarea mea la Rio, ca reprezentant al organizatorului OIM 2018, ea vizează, în primul rând, familiarizarea cu tot ceea ce înseamnă backstage-ul unui asemenea eveniment (respectarea tuturor procedurilor privind condiţiile, respectiv organizarea efectivă a concursului), dar şi transmiterea unui mesaj prietenesc de salut din partea României pentru toţi aceia care, anul următor, vor fi oaspeţii noştri la Cluj” – a declarat, pentru Făclia, inspectorul şcolar general adjunct Mariana Pop.

Cea de-a 59 ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, din iulie 2018, se va desfăşura la Cluj-Napoca, în organizarea Ministerului Educaţiei Naţionale, Societăţii de Ştiinţe Matematice din România şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.

Prima ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică a avut loc în 1959, în România – ţara care a avut iniţiativa acestei competiţii. România a mai organizat ediţiile olimpiadei din 1960, la Sinaia, respectiv din 1969, 1978 şi 1999, la Bucureşti.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie

One Response to IŞJ Cluj va prelua ştafeta Olimpiadei Internaţionale de Matematică, de la Rio

  1. Felicitari ISJ Cluj pentru desemnarea orasului nostru ca gazda a OIM din 2018! Pe de alta parte, cred ca un argument important in aceasta alegere este traditia si valoarea scolii de matematica clujene.