IPP salută decizia BP al Camerei Deputaţilor de a sancţiona 8 deputaţi surprinşi că au votat de mai multe ori

Institutul pentru Politici Publice (IPP) salută decizia Biroului Permanent (BP) al Camerei Deputaţilor de a-i sancţiona pe cei opt deputaţi care, în diferite şedinţe de plen din 2011, au votat atît cu cartelele proprii, cît şi cu cele ale unor colegi deputaţi, se arată într-un comunicat de presă transmis marţi, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, această decizie a fost luată în urma sesizării Institutului pentru Politici Publice, dezbătută în şedinţa Comisiei juridice din 29 noiembrie 2011 – care a exprimat un punct de vedere favorabil sancţionării deputaţilor -, şi ulterior susţinută în şedinţa BP din 22 decembrie 2011.

IPP susţine că, avînd în vedere că este pentru prima oară cînd se aplică o astfel de sancţiune în Parlament, interzicerea participării cu doar o zi la lucrările Camerei Deputaţilor, dintr-un maxim de 15, poate fi considerată un prim pas în stoparea acestui fenomen grav. Pe de altă parte, avînd în vedere că pentru o faptă de o gravitate similară – votarea de mai multe ori la alegerile parlamentare – 32 de persoane se află în detenţie ispăşind pedepse pentru astfel de fapte, sancţiunile actualului Regulament sînt total neadecvate, consideră IPP.

Potrivit comunicatului, Institutul a elaborat o propunere legislativă prin care votul multiplu în Parlament să fie sancţionat cu aceleaşi sancţiuni aplicabile în prezent cetăţenilor care votează de mai multe ori la alegeri.

IPP cere public liderilor partidelor parlamentare, precum şi liderilor de grupuri parlamentare să confirme susţinerea faţă de această iniţiativă legislativă. Astfel, Institutul va contacta toţi liderii partidelor parlamentare, care sînt şi parlamentari, pentru a prelua această importantă iniţiativă legislativă şi a o depune chiar de la începutul următoarei sesiuni parlamentare, se mai arată în comunicatul IPP.

Conducerea Camerei Deputaţilor a decis, la sfîrşitul lunii decembrie, sancţionarea celor opt deputaţi care au votat la „două mîini”, cu interzicerea participării la lucrările forului legislativ o zi şi pierderea indemnizaţiei aferente pentru această zi. Astfel, au fost sancţionaţi deputaţii PDL Dănuţ Liga, Marius Dugulescu şi Valentin Rusu, social-democraţii Ciprian Luca, Ioan Stan, Gheorghe Ana şi Ion Dumitru şi liberalul Vasile Berci.

Comisia juridică a Camerei a constatat, în 29 noiembrie 2011, că aceşti deputaţi au votat multiplu, în urma sesizărilor făcute de IPP.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare