Iordache: Comisia de la Veneţia nu are ce să constate

Parlamentul a ţinut cont de opiniile pe care le-a avut Comisia de la Veneţia de-a lungul timpului atunci când au fost modificate cele trei legi ale Justiţiei, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru elaborarea legilor Justiţiei, Florin Iordache.
“Comisia de la Veneţia nu are ce să constate atât timp cât noi, în momentul în care am elaborat cele trei legi, am ţinut cont de opiniile pe care le-a avut Comisia de la Veneţia de-a lungul timpului în cauze care nu au vizat numai România şi cauze internaţionale. Curtea Constituţională a României, în momentul în care a analizat cele trei legi, a constatat că s-a ţinut cont de opinia exprimată de Comisia de la Veneţia de-a lungul timpului. Din cele trei legi, Curtea Constituţională a declarat două constituţionale, iar la cea de a treia avem să definim eroarea judiciară, care, fără îndoială, în momentul în care va apărea motivarea CCR, vom pune în concordanţă şi definiţia erorii judiciare. În acest moment, două dintre legi sunt trimise spre promulgare la preşedintele României, cea de a treia va fi pusă în concordanţă cu decizia CCR”, a afirmat Iordache.
El a adăugat că demersul PNL de a sesiza Comisia de la Veneţia este unul politicianist.
“Noi, comisia şi Parlamentul, dacă consideram că acele modificări sunt de natură să afecteze într-un fel sau altul structura şi instituţiile din subordinea CSM, mă refer aici fie la instanţe, fie la parchete, fără îndoială că sesizam şi noi Comisia de le Veneţia, dar pentru că modificările pe care le-a făcut Parlamentul nu aduc în niciun fel atingere nici independenţei Justiţiei, nu aduc atingere nici luptei împotriva corupţiei şi nu aduc atingere sistemului judiciar şi numirile şi aşa mai departe, toate modificările pe care le-am făcut sunt la propunerea şi la iniţiativa, în primul rând, a CSM şi a asociaţiilor profesionale. Este un demers inutil şi politicianist pe care l-au făcut colegii de la PNL”, a menţionat Iordache.
Acesta a arătat că singura instituţie în România care se poate pronunţa pe constituţionalitatea unei legi este Curtea Constituţională, care a spus că modificările sunt făcute “în concordanţă cu practica europeană şi cu ce a spus Comisia de la Veneţia”.

Articole din aceeasi categorie