Iohannis, doar cu ai lui

Că președintele Klaus Iohannis încalcă sistematic Legea Fundamentală nu ar mai trebui să surprindă pe nimeni, şeful statului având demult obiceiul de a ignora prevederile constituționale.
Ultimul gest de sfidare a cadrului constituțional l-a făcut săptămâna trecută, prin participarea la Consiliul Național al Partidului Național Liberal, eveniment în cadrul căruia a fost lansat un parteneriat dintre președinte și formațiunea liberală. Pentru liberali pare a fi fost normal ca șeful statului să ia parte la reuniunea lor de partid și să-i mobilizeze pentru campania electorală din această toamnă. În schimb, pentru cetățenii României care cred în statul de drept prezența șefului statului la o întâlnire de partid a fost total anormală și neconstituțională. Să vedem de ce. O spune chiar articolul 80 din Constituția României.
„Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării”. Așadar, potrivit textului constituțional, președintele României reprezintă statul, adică toată societatea românescă, nu un partid politic sau altul. Asta înseamnă că președintele nu poate avea alt parteneriat decât cu întregul popor român și nicidecum doar cu cei care au opțiunea politică pe care o agrează el.
Același articol 80 mai prevede că „Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate”. Ce înseamnă funcția de mediere? Înseamnă căp reşedintele trebuie să respecte principiul nonaparteneței la un partid politic. Adică, șeful statului trebuie să fie acel „factor de echilibru” în întreg mecanismul statului, precum și în raporturile dintre stat și societate. Or, ce a făcut Iohannis, alegând să ia parte la reuniunea liberalilor și, mai mult, să anunțe și un parteneriat cu aceștia, numai mediere nu poate fi.
Gândiți-vă, ce ar fi dacă, în timpul meciului, un arbitru de fotbal ar începe să joace și el alături de una dintre echipe?! Cam un astfel de gest face și Iohannis cu PNL. Din păcate, după cinci ani de mandat la Cotroceni, Klaus Iohannis nu a înțeles (sau poate nu a dorit să înțeleagă) care este rolul președintelui. Iar dacă va continua cu astfel de practici nu va face decât să decredibilizeze această instituție.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie

3 Responses to Iohannis, doar cu ai lui

  1. SoloGeek

    Johannis, doar cu ai lui. Cu 6,5 milioane de fani. Nasol !

  2. Plumbbob Priscilla

    Și uite așa , Johannis câștigă cu 52% în primul tur, sau mai grav, cu 75% in turul doi !!!))))

  3. Proste Dibaciu

    Un președinte trebuie să știe să medieze între infractori și dna !!