Ioan Aurel Pop: Memoria e un atribut fundamental al inteligenţei

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a declarat, duminică, la Cluj-Napoca, în cadrul evenimentului de lansare a volumului său „Românii. Eseuri dinspre Unire”, că, pentru a ajunge la umanitate şi la omenire, omul trebuie să treacă prin omenie, iar o treaptă intermediară este poporul, naţiunea.

„Suntem în ziua de Florii şi fiecare ne adunăm pe acasă să ne spunem gândurile şi să ne declarăm iubirea faţă de cei dragi şi în primul rând faţă de Dumnezeu. (…) Memoria e un atribut fundamental al inteligenţei şi, spre a nu ne pierde memoria, trebuie să învăţăm şi poezii pe de rost, cum se întâmpla odată. Dacă am învăţa mai multe poezii pe de rost, n-am uita nici istoria. Omul, ca să ajungă la umanitate şi la omenire, trebuie să treacă prin omenie şi o treaptă intermediară – că nu poate sări direct, ca om, la globalitate, despre care se vorbeşte aşa de mult astăzi – e poporul, devenit naţiune. Noi suntem în această parte de Europă români, vorbim această limbă frumoasă şi armonioasă, aşa cum polonezii o vorbesc pe a lor, cehii pe a lor, maghiarii pe a lor şi toţi ceilalţi. Prin urmare, a vorbi despre om şi despre umanitate fără să înţelegi ce înseamnă această minunată comunitate numită naţiune este a uita ceva din bogăţia vieţii. Vă îndemn pe toţi să nu uitaţi nimic din bogăţia şi frumuseţea vieţii şi vă doresc o sărbătoare de Florii binecuvântată, în pregătirea marelui praznic al Învierii Domnului”, a spus Ioan-Aurel Pop, în faţa a circa 200 de participanţi la lansarea cărţii sale.

Printre vorbitori s-a numărat şi fostul negociator şef al României cu UE, Vasile Puşcaş, care a spus că fără cultură naţională nu putem să mergem spre viitor.

„Suntem în faţa unui eveniment nu doar editorial, ci în faţa unui eveniment cultural. (…) Noi, fără cultură, fără cultură naţională, nu vom putea să străbatem calea spre viitor”, a afirmat Vasile Puşcaş.

Editura Şcoala Ardeleană, în parteneriat cu ARDynamiX şi AGERPRES, a lansat, duminică, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, volumul „Românii. Eseuri dinspre Unire”, de Ioan-Aurel Pop, un proiect editorial dedicat Centenarului Marii Uniri.

Printre vorbitori s-au numărat Irina Petraş, Ioan Bolovan, Vasile Puşcaş şi Dorel Vişan.

Volumul lui Ioan-Aurel Pop a fost desemnat de vizitatori cea mai râvnită carte a târgului.

Articole din aceeasi categorie