Ioan Aurel Pop: Limba română este între primele opt limbi ale lumii

Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a vorbit despre contextul istoric în care a intrat România în Primul Război Mondial şi modul în care acesta a fost reflectat în două filme de referinţă ale cinematografiei româneşti, “Pădurea spânzuraţilor”, în regia lui Liviu Ciulei şi “Ultima noapte de dragoste” – peliculă regizată de Sergiu Nicolaescu, la conferinţa desfăşurată vineri în deschiderea Festivalului de Film şi Istorii, eveniment ce are loc la Râşnov. “Limbajul artei merge la sufletul privitorului, la sufletul cititorului, pe când limbajul istoricului, mai arid şi neştiinţific, se adresează mai mult confraţilor lui sau intelectualilor profesori de istorie”, a afirmat Ioan Aurel Pop, la conferinţa “Marele Război în istoriografie şi film”, subliniind că “filme istorice nu vor exprima niciodată adevărul în funcţie de criteriile istoricilor”. În contextul dezbaterii organizată în deschiderea festivalului de film, istoricul Ioan Aurel Pop, a anunţat că Academia Română a finalizat o nouă ediţie a “Marelui Dicţionar al Limbii Române”, în 19 volume, cu peste 170.000 de cuvinte.
El a precizat că, în urma cercetării, limba română se află – din punct de vedere al vocabularului – între primele opt limbi ale lumii. „Limba română, ca bogaţie de vocabular şi semantică, este între primele opt limbi ale lumii şi 80% dintre cuvintele pe care le folosim în viaţa cotidiană sunt de origine latină. O parte au fost moştenite din latină prin tradiţia locală şi o parte au intrat din franceză şi engleză”, a declarat Ioan Aurel Pop. Cea mai vorbită limbă maternă din lume rămâne spaniola, iar Pop a punctat că atunci când limba chineză, care „nu este o limbă aglutinată”, va prelua prima poziţie, latinitatea va fi „în pericol”.
„În China sunt vorbite 60 de dialecte şi sunt recunoscute vreo 60 de minorităţi care sunt foarte diferite. Chineza există, dar e mai mult un gând încă. Când va fi chineza limba omenirii, atunci, vorba unuia dintre colegii mei, nu se va mai studia Dreptul Roman în facultăţi. Le-am spus: «Nu vă temeţi pentru latinitate, că, atâta vreme cât se studiază Dreptul Roman la facultăţile de Drept, lumea nu e pierdută». Şi mi-a spus cineva că nu se mai studiază, că în unele a devenit materie facultativă. Şi atunci ne mirăm că ne pierdem memoria colectivă…”, a susţinut preşedintele Academiei. Academicianul a precizat că noua ediţie a “Marelui Dicţionar al Limbii Române” nu au fost incluse aproximativ 30.000 de cuvinte – diminutive.

Articole din aceeasi categorie