Ioan-Aurel Pop: Catedrala Mântuirii Neamului „preamăreşte Ortodoxia”

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop este de părere că, în contextul Centenarului Marii Uniri, Catedrala Mântuirii Neamului „preamăreşte Ortodoxia”, iar „acum se va fi împlinit sorocul sacrificiilor noastre”.

Potrivit istoricului clujean, „Românii sunt astăzi, conform canoanelor Marii Biserici aflate încă în vigoare, al doilea popor ortodox ca mărime din lume, după poporul rus”. Istoricul Ioan-Aurel Pop declară, într-un interviu acordat publicaţiei Lumina, că ridicarea catedralei este modul ideal prin care Centenarul Unirii capătă sens: „La un secol de la Marea Unire, la aproape un secol de la ridicarea la rang de Patriarhie (în 1925) şi la aproape un secol şi jumătate de la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, construirea Catedralei Naţionale încununează o întreagă lucrare a poporului român asupra lui însuşi (cum ar fi spus Nicolae Bălcescu) şi ne aşază în rând cu lumea”.

Preşedintele Academiei Române susţine că oricine pune în opoziţie catedrala faţă de alte instituţii publice nu este creştin: „Cei care contrapun catedrala altor construcţii (instituţii) nu sunt creştini şi nu ştiu că cea mai înaltă şcoală şi cea mai trainică sănătate nu sunt cele ale trupului, ci ale sufletului. Vindecarea odraslelor umane de ignoranţa minţii (întunecimea) şi de bolile trupeşti (suferinţa fizică) nu se face numai în şcolile instituţionalizate de stat sau numai în spitalele slujite de medici, ci şi în biserici. Chiar şi filosofii greci precreştini ştiau că vindecarea trupului fără lucrarea asupra sufletului este înşelătoare, neputincioasă şi sortită eşecului. Nu din pricina catedralei nu avem noi şcoli şi spitale destule, ci din alte pricini. Ba, aş spune că nu lipsa de şcoli şi spitale este necazul nostru cel mare acum, ci golirea lor de profesori, de elevi suficienţi şi de medici. Iar neştiinţa de carte, abandonul şcolar, analfabetismul funcţional, plecarea medicilor şi asistenţilor medicali peste mări şi ţări nu se datorează prea multor biserici şi nici credinţei prea arzătoare”, declară preşedintele Academiei Române.

C.P.

Articole din aceeasi categorie

5 Responses to Ioan-Aurel Pop: Catedrala Mântuirii Neamului „preamăreşte Ortodoxia”

 1. sinergistina

  Sondajele au dezvaluit ca numai 14% din rusi sant ortodocsi practicantzi. Sa identifici azi pe rusi cu ortodoxia e o exagerare cat everestu…

 2. gloria arroyo macapagal

  putin și poporul rus / catedrală ne-au adus

 3. de la nisztru pîn la tisza

  Pe când o Catedrală care să preamărească greco-catolicismul ? A existat una la Oradea, dar a fost incendiata …

 4. HeleneDesArbres

  S-a văzut la referendum care-i șpilul cu ortodoxia. Mai încet cu ortodoxia pe scări.

 5. hungaroton

  candidatul ideal / ortodox, autocefal