Investiţii de peste un miliard în sănătate

În proiect a fost cuprins şi buncărul pentru radioterapie al Institutului Oncologic Cluj, căruia i-au fost alocaţi 7 milioane de lei în vederea construirii unei clădiri a secţiei de Hematologie, informează AGERPRES.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat,  joi, că în acest an vor fi făcute investiţii masive în unităţile sanitare, astfel încât să fie create condiţiile necesare pentru ca medicii să poată oferi pacienţilor “un act medical de calitate”, investiţiile constând în lucrări de construcţie, extindere şi reamenajare, echipamente şi aparatură de înaltă performanţă. “Anul acesta, bugetul pentru investiţii, pentru dotare al Ministerului Sănătăţii este unul istoric. În 2017 a fost 170 de milioane de lei, în 2018 – 193 de milioane de lei, în 2019 – 1,1 miliarde lei. Investiţiile se vor face în spitalele clinice de urgenţă, dar şi în spitalele mici, municipale, orăşeneşti, care trebuie să asigure suportul necesar spitalelor mari şi să rezolve cazurile care ţin de competenţa lor”, a arătat Pintea.

“În afara acestor bani pe care bugetul de stat i-a alocat anul acesta pentru investiţii. Guvernul României a semnat un acord cu Banca Mondială, iar din aceşti bani, în perioada 2015-2018, România a beneficiat de fonduri totale în valoare 79 de milioane de euro, din care 47 de milioane de euro în 2018. Anul acesta sunt deja angajate investiţii în valoare totală de 63 de milioane de euro.

Fondurile vor fi utilizate pentru continuarea investiţiilor pentru construcţie şi dotări cu echipamente unităţilor sanitare din ţară”, a explicat ministrul. Sorina Pintea a susţinut că în acest an vor fi construite două unităţi de primiri urgenţe la Oradea – în valoare de 2,8 milioane euro, respectiv Braşov – în valoare de 2,2 milioane euro. De asemenea, ministrul a anunţat că vor fi achiziţionate echipamente “complete” de radioterapie pentru spitalele din Târgu Mureş, Timişoara, Institutul Oncologic Regional Iaşi şi Institutul Oncologic Cluj-Napoca.

Articole din aceeasi categorie