Întrunirea Cercului Pastoral Misionar din satul Sucutard

În această perioadă din ajunul sărbătorilor de Crăciun, pe raza Protopopiatului Ortodox Gherla (preot protopop Paul Iulian Isip) au loc mai multe activităţi religioase, dar şi concerte de colinde şi muzică creştină, organizate în colaborare cu primăriile şi şcolile din zonă.

Zilele trecute, de exemplu, Parohia Geaca a găzduit întrunirea Cercului Pastoral-Misionar Sucutard, coordonat de părintele Grigore Moldovan. Întâlnirea de suflet din localitatea de pe marginea lacurilor piscicole de pe Câmpie a început cu săvârşirea Tainei Sf. Maslu. În cuvântul de învățătură, părintele Cristian Scripcaru din Parohia Feldioara a îndemnat credincioșii prezenți la meditație și primenire sufletească, pentru întâmpinarea Nașterii Mântuitorului Hristos. La sfârşitul slujbei, părintele paroh Horea-Niculae Baciu a subliniat importanța întâlnirilor cercului preoțesc, arătând și credincioșilor prezenți care este scopul acestor acţiuni periodice, și anume acela de a strânge legăturile dintre comunitățile apropiate geografic, precum și dintre preoții lor. Nu întâmplător, aceste întâlniri au loc periodic, şi nu numai în cadrul parohiei Sucutard.

În convorbirile de după săvârșirea slujbei s-au discutat probleme organizatorice, cu privire la activitățile acestui cerc preoțesc în anul 2018. Cercul misionar-pastoral Sucutard este compus de parohiile aparținătoare comunelor Buza, Cătina, Geaca și Țaga.

Biserica parohiei Geaca, o construcție în formă de cruce, este reprezentativă pentru valea pe care se situează. Construcția ei a început prin punerea pietrei de temelie în anul 1937 și s-a finalizat abia în anul 1970, prin strădania credincioșilor. A fost sfințită în anul 1973 de vrednicul de pomenire arhiepiscop Teofil Herineanu. De-a lungul timpului au fost necesare lucrări de reparații și întreținere, iar în  anul 2007 a fost resfințită de PS Vasile Someșanul.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie