Întreţinerea păşunilor şi fâneţelor naturale în comuna Jucu

Am intrat în luna aprilie, când în agricultură debutează sezonul lucrărilor de primăvară. Natura este întârziată, dar lucrătorii pământului nu au ce face, viaţa merge înainte şi în aceste condiţii. Cei mai grăbiţi sunt deţinătorii de animale din cele cinci sate componente ale comunei Jucu, care au mucit şi în cursul lunii martie la întreţinerea păşunilor naturale, însă vremea potrivnică nu i-a lăsat să-şi termine treba. Pe raza comunei există 3.077 hectare de păşuni şi fâneţe naturale, care trebuie curăţate. Oamenii s-au folosit de intervalele însorite şi au ieşit în hotar. Mai ales crerscătorii de bovine şi ovine din Jucu de Jos (Jucu Herghelie) au reuşit să întreţină mari suprafeţe, având în vedere că acolo sunt cele mai întinse păşuni naturale, mai exact 504 hectare. Chiar zilele trecute am văzut pe marginea şoselei naţionale Cluj-Napoca – Gherla grupuri de oameni care munceau la eliberarea terenurilor destinate păşunatului de mărăcini şi crengi uscate. Unii au şi fertilizat suprafeţele respective, fiecare în funcţie de posibilităţile financiare.

O atmosferă de lucru exista şi în satul Vişea, unde chiar dacă acolo trăiesc mai mult oameni în vârstă, care deţin cele mai mici suprafeţe de păşuni naturale – doar 207 hectare. Deţinătorii de bovine au ieşit la treabă şi în hotarul dinspre localitatea Gădălin, unde, există 391 hectare de păşuni şi fâneţe naturale.

Dacă în multe comune din judeţul Cluj în perioada iernii au „hibernat” turme de oi din împrejurimile Sibiului, la Jucu doar localnicii se folosesc de păşunile naturale. Primăria a închiriat toate suprafeţele deţinătorilor de bovine şi ovine, cărora le revine şi sarcina de a întreţine în condiţii bune terenurile respective, dar a amenajat fântâni şi drumuri de hotar. Chiar şi în acest an edilii comunei Jucu doresc să amenajeze 5 kilometri drumuri de hotar, în acest sens accesând şi un proiect european. Astfel, crescătorii se pot deplasa cu animalele mult mai uşor pe păşunile naturale din zonă.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie