„Întreceri dacice”, la a şasea ediţie a „Festivalului Cetăţilor Dacice”

„Întreceri dacice”, „lupte între daci şi romani”, dar şi de „gladiatori”, cascadorii ecvestre, proiecţii de film documentar istoric, dar şi demonstraţii de powerlifting şi o paradă a motocicliştilor vor avea loc, la acest sfîrşit de săptămînă, în cadrul celei de-a şasea ediţii a „Festivalului Cetăţilor Dacice”, o marcă a Consiliului Judeţean (CJ) Alba.

"Virtus Antiqua"

„Întrecerile dacice”, în număr de zece, la care vor participa, duminică, reprezentanţii celor cinci cetăţi dacice din judeţ (Cetatea de Baltă, Cricău, Cugir, Ighiu şi Săsciori), reprezintă principalul punct de atracţie din cadrul festivalului. „Arcul viteazului”, „Rapid şi puternic”, „Suliţaşul cetăţii”, „Cel mai iute de picior”, „Braţul de fier”, „Luptătorul”, „Îndemînare şi curaj”, „Să ne unim forţele”, „Voinicul din cetate” şi „Cărăuşii Cetăţii” sînt cele zece probe care în acest an vor fi prezentate de Cătălin Măruţă. La ediţia precedentă, prezentator a fost Mihai Morar.

"Virtus Antiqua"

Parada luptătorilor va fi urmată duminică, 15 iulie, de demonstraţiile celor de la asociaţiile clujene „Terra Dacica Aeterna” – de bello dacicum, „Virtus Antiqua” – lupte de gladiatori şi a unui grup care va efectua cascadorii ecvestre. Tot duminică vor avea loc „Întrecerile” dacice, cetatea cîştigătoare urmînd să stabilească locul de desfăşurare a viitoarei ediţii. Partea artistică va fi asigurată duminică de Ansamblul Folcloric al judeţului Alba şi de Ansamblul „Dor de pe Tîrnavă” din Cetatea de Baltă.

Festivalul, care a debutat în anul 2006, neavînd loc în 2010 din motive financiare, are ca scop valorificarea patrimoniului dacic de pe teritoriul judeţului Alba şi promovarea istoriei regionale.

Articole din aceeasi categorie