Întârzierile la plată, principalul motiv al stagnării afacerilor

Peste 40% dintre companiile din România susţină că plăţile întârziate sunt principalul motiv al stagnării angajărilor de personal şi al dezvoltării afacerii.

Datele noului Raport European privind Plăţile, realizat de Intrum, procentul de 41% este aproape de nivelul înregistrat de Marea Britanie, unde 42% dintre companii se confruntă cu aceleaşi dificultăţi. Topul este condus de Grecia, unde 60% dintre afaceri stagnează din punct de vedere al dezvoltării de personal din cauza plăţilor care nu sunt efectuate până la termenul scadent. În acest timp, media la nivel european este de 20%.
În România, media termenelor de plată în sectorul B2B se situează la 36 de zile, pe când în Finlanda media este de 20 de zile. Pe de altă parte, cele mai relaxate condiţii se înregistrează în Portugalia, unde media termenelor de plată în acelaşi sector se situează la 53 de zile.
În ceea ce priveşte sectorul public românesc, media termenelor de plată ajunge la 48 de zile. Deşi se află pe un trend de creştere economică, în România se observă o majorare a termenelor de plată cu până la 13 zile în sectorul public, comparativ cu anul 2017, se arată în raport.
Circa 74% dintre companiile din România declară că motivul principal pentru care plăţile nu respectă termenul scadent îl reprezintă problemele financiare cu care se confruntă clienţii lor, iar 47% dintre companiile intervievate au probleme în acelaşi timp şi cu întârzierea intenţionată a plăţilor din partea partenerilor.
Raportul relevă că, pentru a se asigura împotriva plăţilor întârziate, 47% dintre companiile din România solicită plata în avans, 35% dintre acestea garanţii la bancă, iar 32% nu adoptă nicio măsură.

Pe de altă parte, fiecare a zecea companie românească (11%) plănuieşte să accepte criptomonede ca metodă de plată, în următorii doi ani.

Articole din aceeasi categorie