Luigi Constantin Puiu: „Sper că expoziția mea va deschide ușile de care aveți nevoie”

Marți, pe data de 12 septembrie, Muzeul de Artă Cluj-Napoca a găzduit un eveniment special, vernisajul expoziției intitulate „Alchimia indescifrabilului” a artistului ieșean Luigi Constantin Puiu, urmat de un recital la harpă susținut de Sanda Răileanu. Aceasta reprezintă cea de-a 55-a expoziție personală a artistului și este rezultatul unei colaborări între Muzeul de Artă și Galeria de Artă ClujArt. Expoziția poate fi vizitată până în data de 24 septembrie.

Luigi Constantin Puiu s-a născut în anul 1964 la Pașcani și a absolvit Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design „George Enescu” din Iași. A avut o activitate artistică prolifică, operele sale fiind expuse în Italia, Republica Moldova, Franța, Germania și Belgia. Acum, artistul expune pentru prima dată în Cluj-Napoca și încântă publicul cu tehnica sa și conceptele abordate.

Ioana Filipescu, curatorul expoziției, nu a dezvăluit prea multe detalii, menționând că și ea a devenit un simplu spectator. Cu toate acestea, artistul Luigi Constantin Puiu a fost cel care a vorbit cel mai mult, nu doar despre conținutul tablourilor sale, ci și despre filosofia sa de viață. Fără a încerca să ofere lecții publicului sau să adopte o atitudine demagogică, Luigi ne-a amintit de importanța simplității, a minimalismului și a miracolului de a trăi, aspecte pe care adesea le uităm sau le luăm de-a gata. Punctând în jurul materialismului și materialității lumii contemporane, artistul a subliniat că lucrările sale reflectă inefabilul din materie, miracolul care deseori trece neobservat în mijlocul lucrurilor care ne înconjoară: „Lumea s-a transformat într-o realitate excesiv de materială, a rămas blocată în dimensiunea sa materială. Între obiectele banale există un inefabil, care poate fi văzut de cei care sunt dispuși să îl observe. Noi îl numim coincidență, dar, în realitate, coincidența este o continuare a miracolului, o explicație a miracolului pentru noi. Am încercat să creez legături între ceea ce pare lipsit de viață și pur obiectual și partea invizibilă a lucrurilor.” a declarat artistul.

Tablourile lui Luigi Constantin Puiu evocă referințe culturale și ne amintesc de poveștile și imaginile pe care le descopeream în copilărie, toate imaginile și simbolurile care ne rămâneau în minte, cumva sugerându-ne că încă nu știm totul despre. În arta sa, obiectul trăiește prin simbolistica sa vie, experimentată de om, și face parte dintr-un puzzle mai mare al inefabilului, al tainelor care ne aparțin doar parțial și care ne obsedează pe parcursul vieții. Melcul, un simbol androgin, este un element drag artistului și apare în multe din lucrările sale, amintind de geometria arhetipală și de miracol. Așa cum a apărut în pictura renascentistă timpurie în Buna Vestire a lui Francesco Del Cossa, el anunță cel mai mare miracol pe care omenirea l-a cunoscut vreodată: întruparea divinității. Totul în arta lui Luigi reprezintă umbre ale unor măreții uitate. Operele sale invită la meditație, la contemplare și la abandonarea ego-ului, a convingerilor și a constructelor sociale care, de fapt, nu ne aparțin, solicitând, în același timp, smerenie. Privirea atentă asupra tablourilor lui Luigi Constantin Puiu devine astfel un exercițiu spiritual de care nu te saturi niciodată. Iar dacă spectatorul este dispus să permită miracolului să intre în viața sa, atunci Luigi și-a atins scopul, așa cum a subliniat în cadrul vernisajului: „Sper că expoziția mea va deschide ușile de care aveți nevoie”.

 

Mara A. MUNTEAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut