Întâlnirea membrilor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism la Gherla

La sfârşitul săptămânii trecute, străzile municipiului Gherla au fost mai aglomerate ca de obicei. Nu întâmplător, fiindcă oraşul de pe Someş a găzduit acţiunea „Info trip – Întâlnire cu ANAT” (Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism). Manifestarea, găzduită de sala mare a Casei Municipale de Cultură din centrul oraşului, a avut ca scop principal promovarea patrimoniului turistic, cultural şi de cult din localitate şi identificarea noilor oportunităţi ale turismului local. Au participat reprezentanţii ANAT, ai agenţiilor de turism din zona Clujului şi ai mass-media. În sală au luat loc peste 40 de operatori din ţară şi din localitate, hotelieri, administratori de pensiuni şi de unităţi de alimentaţie publică, chiar şi din reţeaua Coopertivei de consum. Pe lângă oameni de afaceri din turism din Gherla, au mai fost prezenţi şi agenţi de turism din împrejurimile municipiului, având în vedere că zona vechiului Armenopolis este deosebit de bogată în obiective turistice sau rezervaţii naturrale (ne gândim aici mai ales la Lacul Săcălaia sau Stufărişul de la Sic, denumit, pe bună dreptate, Mica Deltă a Transilvaniei).
Întîlnirea de la Gherla a fost deschisă de directoarea Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Gherla, Monica Pătac, după care au luat cuvântul reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Alexandra Arsene şi Gabriel Enache, care au subliniat rolul acestor acţiuni organizate în diferite zone ale ţării, un bun prilej de a dezbate priorităţile dezvoltării turismului. Primăria Municipiului Gherla a fost reprezentată de viceprimarul Iulia Trif.
Au fost prezentate pliante, broşuri, CD-uri şi ghiduri turistice, cei prezenţi asistând la un adevărat schimb de experienţă. Discuţiile au continuat şi după ieşirea din sală, mai precis în timpul vizitei efectuate în comuna Sic şi la Mănăstirea Nicula. Totodată, oaspeţii din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi din alte oraşe ale ţării au admirat şi impozanta Catedrală Armenească din centrul municipiului Gherla, împodobită cu renumita pictură „Coborârea lui Isus de pe Cruce”, o valoroasă lucrare a şcolii pictorului Rubens. La această acţiune de popularizare a valorilor turistice din zonă a fost prezent şi Michael van Langeveld din Olanda, care s-a stabilit în comuna Sic şi unde are un adevărat muzeu de artă populară şi o mică pensiune. De asemenea, au mai onorat întâlnirea de la Gherla şi reprezentanţii Centrelor Turistice de pe Valea Someşului Mic şi de pe Câmpie.
Info trip – Întâlnire cu ANAT a avut loc şi în municipiul Dej, iar reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism s-au deplasat şi în împrejurimile oraşului Huedin, prospectând noi şi noi zone turistice din împrejurimile Clujului.
SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie