Întâlnirea „Între prieteni” la Cluj-Napoca

La sfârşitul săptămânii trecute, în Sala Radio din Cluj-Napoca a avut  loc cea de a VI-a ediţie a Întâlnirii „Între prieteni”, organizată de Comunitatea Evreiască din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Uniunea Armenilor din România, sucursala Cluj-Napoca şi Gherla.

La deschiderea întâlnirii au luat cuvântul domnii dr. Robert Schwartz, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Cluj-Napoca şi ing. Esztegár Ioan, preşedintele sucursalei Transilvania Nord a Uniunii  Armenilor din România, ambii scoţând în evidenţă rolul acestor  întâlniri anuale în adâncirea relaţiilor prieteneşti.

Tradiţionala manifestare culturală anuală a comunităţilor evreieşti din Cluj-Napoca şi a armenilor din municipiul Gherla a avut şi în această toamnă (ca de altfel în fiecare an) un program bogat, muzical şi coregrafic. Astfel, au evoluat în faţa spectatorilor cunoscuta  şi apreciata orchestră de muzică klezmer „Mazel Tov” din Cluj-Napoca, Corul „Shira Hadesha” din Cluj-Napoca, dirijat de prof. Halmos Katalin, Corul Comunităţii Armeneşti din Gherla, condus de Molnár Anna, şi Ansamblul de dansuri „Hayakaghak” din Gherla, format din 13 tineri, mezina formaţiei fiind micuţa şi talentata Maya, în vârstă de 9 ani. Dansatorii armeni au susţinut nu mai puţin de cinci dansuri tradiţiobnale armeneşti din oraşul de pe Someş.

Din programul serii nu putea lipsi cunoscutul actor şi om de televiziune din Cluj-Napoca,  Sebesi Karen Attila,  care a susţinut un recital de poezie în limbile română şi maghiară, mult gustat de public. El a fost şi moderatorul evenimentului, alături de colega lui de la Radio Cluj, Andreea Leonid.

Tot în cadrul manifestărilor de la Sala Radio, de pe strada Donath, s-a lansat cartea „Szongott Kristóf, istoriograful Gherlei şi al armenilor din Transilvania”, scrisă de profesorul de istorie dejean Kiss Ferenc. Despre personalitatea şi activitatea autorului a vorbit directorul Muzeului de Istorie al Municipiului Dej, Constantin Albinetz.

Un moment emoţionant al întâlnirii a fost acordarea de diplome şi plachete, de către Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, armenilor  Mircea Tivadar din Cluj-Napoca şi ing. Esztegár Ioan din Gherla, ca o apreciere a activităţii organizatorice depuse de cei doi în extinderea colaborării dintre comunităţile evreieşti şi armeneşti. Neapărat trebuie să scoatem în evidenţă şi rolul doamnei Andreea Ghiţă în organizarea şi buna desfăşurare a evenimentului.

Cea de a VI-a ediţie a Întâlnirii „Între prieteni” a fost onorată (cum s-a întâmplat şi la ediţiile trecute) şi de un numeros grup de armeni din municipiul Gherla, în frunte cu preşedintele sucursalei Transilvania Nord a Uniunii Armenilor din România, ing. Esztegár Ioan. Întâlnirea de suflet dintre membrii celor două comunităţi etnice din judeţul Cluj s-a încheiat într-o atmosferă cordială, prietenească, aşa cum se întâmplă an de an cu ocazia manifestării de suflet „Între prieteni”. De pe mese nu au lipsit bunătăţile gastronomice şi dulciurile pregătite de gazde şi de oaspeţi.

Anul viitor, cu toţii se vor reîntâlni la Gherla, unde gazde vor fi armenii din localitate.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie