Întâlnire transnațională de proiect Erasmus+ la Colegiul Tehnic de Transporturi „Transilvania”

Colegiul Tehnic de Transporturi „Transilvania” Cluj-Napoca a fost, în perioada 7-11 mai, gazda întâlnirii transnaționale de proiect Erasmus+ ”Europe(an) matters – a survey on attitudes towards Europe”. La activitățile desfășurate au participat elevi și profesori de la școala-gazdă și de la școlile partenere: Goethe-Gymnasium Stolberg, Germania, IES Jándula, Spania și Liceo Scientifico Alfonso Maria de’ Liguori, Italia.

Întrebarea esențială la care și-au propus să afle un răspuns echipe de tineri selectați din clasele a IX-a și a VIII-a, din cele patru școli europene partenere, este: „Ce relevanță are pentru noi, ca cetățeni europeni, apartenența la Uniunea Europeană, din perspectiva modului în care ne desfășurăm activitatea în viața cotidiană și din prisma felului în care urmărim să ne realizăm scopurile, în cadrul demersurilor de afirmare a propriei valori, ca oameni și membri ai unei familii naționale și transnaționale?”.

În cadrul proiectului au fost realizate materiale suport, pentru învățarea prin investigație, a istoricului Uniunii Europene și a instituțiilor acesteia și s-a discutat despre valori și atitudini dezirabile pentru a fi promovate în spațiul european. De asemenea, elevii au realizat un mini-serial video, având ca subiect avantajele cetățeniei europene și ale apartenței statelelor membre la UE. Toate materialele elevilor au fost postate pe pagina creată pe platforma eTwinning, dar și pe site-ul oficial al proiectului. Nu în ultimul rând, unul dintre obiectivele proiectului este investigarea, în cadrul unui sondaj de opinie, a atitudinii diverselor categorii de oameni față de avantajele pe care le oferă apartenența țărilor membre la UE.

În toate activitățile proiectului elevii își pun în comun creativitatea și cunoștințele despre UE, dobândite la diverse obiecte de studiu. Dezvoltându-și abilitățile de comunicare lingvistică într-o limbă modernă, competențele digitale, gândirea critică  și valorificându-și  experiențele personale, elevii vor să atragă atenția asupra faptului că beneficiile de care se bucură astăzi fiecare cetățean al unui stat membru UE sunt rezultatele colaborării și cooperării, în timp, a țărilor care au constituit sau au aderat, ulterior, la această organizație.

În perioada 7-11 mai, când elevii din școlile partenere s-au întâlnit la Colegiul Tehnic de Transporturi „Transilvania”, câte 6 elevi, reprezentanți ai fiecărei școli partenere, au lucrat în echipe mixte pentru realizarea mini-serialului video, de 7 episoade, care să ilustreze ideile și viziunea elevilor despre avantajele cetățeniei europene. Am sărbătorit împreună Ziua Europei și am dezbătut modul în care sondajul de opinie despre UE, unul dintre produsele finale ale proiectului,  urmează a fi aplicat și, apoi, evaluat. Elevii din Germania, Spania și Italia au avut ocazia să cunoscă modul de viață și de instruire a colegilor lor din România, să ia contact cu tradițiile locale și să viziteze diferite obiective turistice din Cluj-Napoca și din regiunea Transilvaniei.

Prof. Camelia CIOBANU

Articole din aceeasi categorie