Întâlnire de proiect Erasmus

Recent,  o delegaţie a Liceului Teoretic “Petru Maior” Gherla, formată din profesorii Florin Hăran şi Dorel Chelsoi şi din elevii Raul Iuşan, Denisa Bunea şi Verde Ştefan, a participat la o nouă întâlnire în cadrul parteneriatului şcolar Erasmus+, „Unique Notes of the Same Song”.

Proiectul, finanţat de Uniunea Europeană, îşi propune să înlesnească, prin intermediul muzicii şi al instrumentelor tradiţionale, descoperirea particularităţilor fiecărei şcoli partenere, construind o punte între notele fiecărui cântec, note care simbolizează contribuţia tuturor partenerilor la sunetul final.

Dovedind că diversitatea poate fi o sursă reală de cunoaştere şi experienţe, reprezentanţii ţărilor partenere – România, Italia, Bulgaria, Turcia, Polonia şi Germania – au colaborat pentru realizarea obiectivelor proiectului. De data aceasta, gazde au fost Powiatowi Zespol Szkol w Redzie din Reda, Pomerania, Polonia. Ospitalitatea reprezentanţilor şcolii gazdă a fost un exemplu pentru toate delegaţiile participante. În afara activităţilor specifice proiectului, desfăşurate în cadrul şcolii, gazdele au organizat vizite tematice la prefectura Wejherovo, precum şi excursii la Gdansk, Gdynia, Sopot, castelul Malbork, la dunele de nisip de la Łeba, precum şi participarea la un musical de mare succes, “Notre Dame de Paris”, în deplină consonanţă cu tema proiectului. Un moment special a fost vizitarea centrului Walesa din portul Gdansk, locul naşterii mişcării Solidaritatea. Întreaga regiune de la Marea Baltică a fascinat membrii delegaţiilor prin istoria bogată şi peisajele spectaculoase.

Profesorii şi elevii din Gherla au avut oportunitatea de a face cunoştinţă cu sistemul educaţional polonez şi mai ales cu particularităţile liceului din Reda, care are clase speciale pregătitoare pentru sistemul militar şi cel de poliţie. Cu toţii s-au întors acasă cu multe cunoştinţe referitoare la ţara vizitată, unde s-au simţit foarte bine.

Participanţii au fost angrenaţi într-un schimb de experienţă şi au avut prilejul să îşi îmbunătăţească abilităţile de comunicare în limba engleză. Totodată, cu ocazie vizitei s-au legat prietenii strânse  care vor fi adâncite în viitor prin întâlnirile ce vor avea loc în cadrul proiectului „Erasmus”.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie