Institutul Cultural Român “Titu Maiorescu” Berlin. Mihai Eminescu – omagiat la Berlin în cadrul Zilei Culturii Naţionale 2018

Luni, 15 ianuarie 2018, Ambasada României în Germania şi Institutul Cultural Român ”Titu Maiorescu” din Berlin a organizat o seară literară cu dublă semnificaţie pentru acest an aniversar: omagierea lui Mihai Eminescu şi marcarea Zilei Culturii Naţionale.
Evenimentul a avut loc în spaţiile de reprezentare ale Ambasadei României şi a cuprins o conferinţă, susţinută de către academicianul Eugen Simion, despre influenţa culturii germane asupra lui Mihai Eminescu, precum şi despre rolul acestuia, alături de ceilalţi mari clasici, în structurarea literaturii române moderne. De asemenea, programul a inclus un recital cu o structură aparte, construit pe o serie de poeme şi fragmente eminesciene în proză, în interpretarea lui Ion Caramitru, atmosfera astfel creată fiind întregită de intermezzo-uri muzicale din repertoriul clasic şi contemporan de C.P.E. Bach, H. Purcell, G. Enescu, A.O. Popa şi C.C. Negrea, în interpretarea clarinetistului Aurelian-Octav Popa. Spectacolul a intrat în repertoriul permanent al Teatrului Naţional ‘I.L. Caragiale’ din Bucureşti şi a fost prezentat cu succes pe diverse scene din Europa, Statele Unite şi Canada.
Omagierea şi la Berlin, de Ziua Culturii Naţionale, în anul Centenarului, a personalităţii si creaţiei lui Mihai Eminescu, se impunea de la sine, cu atât mai mult, cu cât capitala germană a marcat un jalon important în biografia şi evoluţia spirituală ale poetului. Actorul Ion Caramitru a excelat în trecut printr-o serie de interpretări inedite din creaţia lirică eminesciană. De asemenea, scriitorul, criticul literar şi academicianul Eugen Simion este unul dintre cei mai erudiţi cunoscători contemporani ai creaţiei eminesciene, în cadrul serii omagiale referatul ştiinţific şi actul artistic având darul de a se întregi reciproc.
Evenimentul în sine deschide suita de manifestări culturale consacrate Centenarului 2018, atât la ICR Berlin, cât şi la Ambasada României în Germania. Se adresează atât publicului german, prin asigurarea, simultan, a traducerii conferinţei şi a întregului recital, cât şi comunităţii române din Berlin şi din Germania.

Articole din aceeasi categorie