Institutul Cultural Român de la Viena. Recital al pianistului Cadmiel Boţac

De mult timp nu am mai avut ocazia să scriem despre pianistul Cadmiel Boţac, student al renumitului pianist şi profesor Daniel Goiţi, la Academia de Muzică ‘Gheorghe Dima’ din Cluj – Napoca.

Am acum ocazia să scriu despre recitalul pe care tânărul pianist îl va susţine în această seară la Institutul Cultural Român de la Viena, o seară de miercuri, 21 februarie, alcătuită din lucrări de George Enescu, Beethoven şi Chopin.

Evenimentul în sine îmi prilejuieşte şi câteva note asupra lui Cadmiel Boţac (n. 1997). A început studiul pianului în oraşul natal Sighetu Marmaţiei, la vârsta de 4 ani, sub îndrumarea profesoarei Monica Chifor. Talentul său a fost remarcat de timpuriu, la 6 ani câştigând deja primul concurs naţional. Au urmat alte premii naţionale şi internaţionale, cele mai importante fiind premiul I la concursul „Young Virtuosov“ (Zagreb) şi premiul I la concursul „Dinu Lipatti“ (Bucureşti). La 14 ani se mută la Cluj-Napoca, unde devine elevul lui Daniel Goiţi. Formarea sa artistică se completează prin cursurile de măiestrie la care a participat în cadrul Mozarteum International Summer Academy de la Salzburg şi International Summer Academyde laViena, unde a beneficiat de îndrumarea unor mari artişti, precum Robert Levin şi Boris Berman. Acordă o mare importanţă şi muzicii de cameră.Este laureat cu Premiul I la concursul„Mozart“din Cluj-Napoca, atât la secţiunea pian solo cât şi la cea de duo pian-vioară. A fost bursier al Festivalului Internaţional SoNoRo, unde a studiat muzică de cameră şi a concertat alături de artişti consacraţi precum Diana Ketler, Răzvan Popovici, Maximilian Hornung şi David Cohen. Un loc aparte în activitatea concertistică îl ocupă recitalurile sale alături de cunoscutul tenor Marius-Vlad Budoiu. A susţinut concerte cu Orchestra Naţională din Kazahstan şi Filarmonica din Irkutsk, în cadrul festivalului„Stars on Baikal“, iar în ţară cu Orchestrele Radio – Bucureşti şi cu orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iaşi, Bacău, Satu-Mare, la care se adaugă recitaluri susţinute la Ateneul Român, pe scene de concert din Statele Unite, Croaţia, Italia, Rusia, Franţa.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie