Îngrijorări

Să nu credeţi că numai amărăştenii sunt îngrijoraţi de revoluţiunea fiscală şi roşcată a Olguţei. Patronii şi-au pus deja la lucru contabilii şi caută soluţii pentru a înnegri griul economiei. Creşterea se va resimţi, aşadar, la cei care, realmente, vor păcăli fiscul. Şi asta , pentru orice minte ari’meticească, înseamnă… scădere. La colectare, la comasare, la îmbibare…
Voci dintre cele mai serioase (?!?) au criticat, care mai de care, noile prevederi: gaşca primarilor de-a lungul şi de-a latul Ţărişoarei, parlamentarii opoziţiei şi, sărind peste primul ministru, care – nu-i aşa? – e capul de sub ţeasta dragonului teleormănean, însuşi preşedintele. Care a guiţat pe subiect, fără să se arate cu degetul pe sine.
Dar nu e vina lor!
Ministrul muncit al Vasilescului le-a fluturat în faţă, şi pregăteşte pe la spate, mărirea salariilor tuturor celor care nu fac nimic. Sau, din când în când, în numele dreptăţii sociale, fac rău celor care aduc un ban în ţara asta. E vorba despre creşterea salariului minim pe economie la 1900 lei.
Ce-i rău în asta? veţi întreba.
E rău ca şi năcăjitul să-şi poată lua un unt şi o bucată de parizer în plus? Nu, zicem cu toată hotărârea. Numai că, odată cu această majorare, amânată, dar sigur pusă în aplicare în 2018, cresc şi salariile altora.
A preşedintelui Klaus, bunăoară.
Brutul prezidenţial va fi de 22.800 de lei, ceea ce înseamnă 13.338 lei în cont. O creştere de 1134 lei faţă de anul 2017. Un fleac! Asta este traducerea liberă, dar cât se poate de exactă, a celor 12 salarii minime pe care le va primi locuitorul (pe gratis) al Cotrocenilor. Şi tot gratis va avea
spectacolele la care vrea să participe, cărţile pe care vrea să le citească, hainele pe care va vrea să le îmbrace, mâncarea pe care o bagă în fizic. Acolo, la El nu plăteşte nici lumina, nici gazul, nici benzina sau taxa pe fecale. Nimic.
Premierul?
Şi el, săracu’, va avea 11,5 salarii minime pe economie. Ceea ce înseamnă că băncile vor avea un minus de 13.000 de lei, pentru că feciorul lu’ Tudose nu-şi ia salarul pe card, sau alte păcăleli multinaţionale. Patriot, până în măduva oaselor Olguţei, îşi ia banii de la… rumâni. Direct.
Parlamentarii mai bagă 850 de lei la teşcherea, având mai multe posibilităţi să-şi trimită în off-shore-uri cei 10003 lei net (= 9 salarii minime+furtişagurile).
Unul însă nu se arată îngrijorat că, din cauza primarilor, parlamentărilor, şi a bugetarilor care-i slugăresc, va creşte şi inflaţia, şi preţurile, şi sărăcia, şi…vorba aia:
… ce aţi ales şi cu ce ne-am ales!
Radu VIDA

Articole din aceeasi categorie