Înfrumuseţarea domeniului public la Gherla

Municipalitatea gherleană a acordat totdeauna o atenţie deosebită înfrumuseţării parcurilor şi a zonelor verzi. Turiştii străini (dar, nu numai ei) care în această vară au vizitat municipiul  Gherla, pe lângă valoroasele obiective istorice şi culturale au avut ocazia să vadă şi lucrările de artă plastică din parcurile şi pieţele oraşului.

Avem şi un exemplu proaspăt, chiar important. După foarte mulţi ani în care  au fost distruse de persoane certate cu bunul simţ (să nu spunem fără caracter!), cele trei „Graţii” din mijlocul parcului mare vor fi refăcute şi reamplasate  pe locul iniţial, aşa au hotărât consilierii locali. Sculpturile aparţin cunoscutului artist clujean Szervátiusz Tibor, care în prezent trăieşte în Ungaria, şi au fost realizate la sfârşitul anilor 60. De fapt este vorba de un ansamblu de statui, comandat pe vremea aceea de edilii oraşului. Între timp a fost reabilitat, dar acum câţiva ani, în toiul nopţii, a fost distrus de elemente care nu au nimic cu arta şi responsabilitatea civică. Unele bucăţi ale ansamblului au fost găsite ulterior în apele Someşului Mic, iar altele, pur şi simplu au… dispărut. Actuala conducere al municipiului doreşte să refacă acest ansamblu, iar consilierii locali au votat iniţiativa. Sunt de apreciat eforturile municipalităţii gherlene de a reda publicului aceste valori de artă.

În municipiul Gherla, în ultimii trei ani, în parcul mic din faţa Catedralei Armeneşti şi pe aleile parcului mare au apărut mai multe sculpturi ale artistului din localitate, Galgóczi Ioan, ultima noutate fiind „Casa veveriţei”, vizitată zilnic de sute de copii gherleni, dar şi de oaspeţii care trec prin municipiu în aceste zile de vacanţă. Maestrul mai are în plan amplasarea altor animale realizate din lemn pe domeniul public de pe raza oraşului. Să nu uităm că unele lucrări ale domniei sale pot fi admirate şi la Centrul Turistic din Piaţa Libertăţii.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie