Îndemn la cooperare între Familie, Biserică și Școală

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, îndeamnă, în mesajul de început de an școlar, la intensificarea cooperării dintre Familie, Biserică și Școală, „pentru a apăra inocența, sinceritatea și nevoia de creștere spirituală a copiilor”.

Familia – spune patriarhul – reprezintă ”lăcașul intim cel mai de preț pentru cultivarea iubirii părintești, filiale și fraterne, ca lumină a educației care leagă între ele generațiile trecute, prezente și viitoare”. Biserica, prin programele sale dedicate copiilor, ”se străduiește să le inspire acestora cultura prieteniei și a iubirii darnice sau generoase, să prevină abandonul școlar, să suplinească lipsa de afecțiune din familiile cu părinți plecați la muncă în străinătate, să încurajeze copiii și tinerii talentați să-și cultive talantul, adică darurile native”. În ce privește Școala, aceasta  dorește să ofere copiilor și tinerilor ”lumini pentru viață, spre a putea discerne mai ușor între provocări efemere și perspective durabile în viață”.

”Aflați la vârsta căutării și a marilor idealuri, copiii și tinerii sunt binecuvântați de Domnul nostru Iisus Hristos ca fiind modele de inocență și sinceritate, zicând: «Cine nu va primi împărăția lui Dumnezeu ca un copil nu va intra în ea» (Marcu 10, 15). În societatea secularizată de astăzi, idealurile mari de viață sunt adesea reduse la dorințe mărunte, de împlinire imediată și prin orice mijloace a unor obiective materiale. De aceea, Familia, Biserica și Școala sunt chemate să ofere copiilor și tinerilor, pe lângă cunoștințe intelectuale, și o formare spirituală, pentru a trăi viața în comuniune de iubire față de Dumnezeu și de oameni. În acest sens, trebuie intensificată cooperarea dintre Familie, Biserică și Școală, pentru a apăra inocența, sinceritatea și nevoia de creștere spirituală a copiilor și a tinerilor în comuniune și într-o comunitate care cultivă valori permanente, ca: recunoștința față de părinți, profesori și binefăcători, prietenia, dărnicia și întrajutorarea” – arată patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

”Cu bucurie duhovnicească binecuvântăm pe toți elevii, părinții și cadrele didactice din învățământul preuniversitar, la începutul anului școlar 2017-2018. Ne rugăm Preasfintei Treimi, Maicii Domnului și tuturor sfinților să ocrotească pe toți elevii, părinții și cadrele didactice din învățământul preuniversitar și să le dăruiască tuturor multă sănătate și ajutor, pace și bucurie în viață!” – se mai arată în mesajul patriarhului Daniel.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie