Început de toamnă cu cântece şi dansuri, dar şi cu evocări istorice, la Iclod

La sfârşitul săptămânii trecute am avut parte de un bogat program în evenimente cultural-artistice în mai multe sate ale judeţului Cluj.

La Măgoaja (Chiuieşti), la Buza şi Iclod s-au desfăşurat obişnuitele Întâlniri ale fiilor satului, specifice acestei perioade. Noi ne-am deplasat la Iclod, unde am asistat la manifestările organizate deja pentru a treia oară  de Primăria şi Consiliul Local, sub genericul „Sărbătoarea Toamnei”. Acolo am avut ocazia să consemnăm şi un organizarea unui interesant simpozion cu tema „Iclodul, vatra etnoarheologiei româneşti”, la care, alături de localnici, au participat specialişti şi invitaţi din Cluj-Napoca.

Ştim bine că în vecinătatea Gării CFR din Iclod există un valoros muzeu ce deţine o colecţie de obiecte istorice descoperite de-a lungul anilor de elevii Şcolii Generale din localitate, în împrejurimile Văii Someşului Mic, sub conducerea profesorului Aurel Bulbuc, „sufletul” cercetărilor arheologice din această zonă a judeţului Cluj.  Acest dascăl, în fiecare vacanţă de vară, când alţi colegi de-ai lui se aflau la odihnă în diferite staţiuni balneoclimaterice, lucra cu copiii, pe o căldură sufocantă, pe marginea drumului Cluj-Napoca – Gherla sau lîngă calea ferată. Iată că rezultatele se văd, Iclodul având unul dintre cele mai bine dotate muzee din judeţul nostru, o parte a colecţiei fiind mutată, prin grija Primăriei, în aşezământul cultural din vecinătatea sediului Primăriei şi care, de acum, poartă numele profesorului Aurel Bulbuc.

Despre toate aceste descoperiri arheologice s-a vorbit şi în weekend-ul trecut, în moderna sală din Iclod. Evenimentul a fost deschis de primarul comunei Iclod, Emil Pârţoc, după care au fost prezentate nu mai puţin de 12  comunicări ştiinţifice, printre  specialiştii prezenţi aflându-se şi dr. Gheorghe Lazarovici. Toţi participanţii au fost   prezenţi şi la depunerea de coroane la Monumentul Eroilor din centrul localităţii. Printre invitaţi l-am recunoscut şi pe deputatul clujean Cornel Itu.

Având în vedere că anul trecut la Iclod s-a inaugurat cea mai frumoasă bază sportivă din mediul rural clujean, spectacolul folcloric organizat de edilii comunei cu ocazia „Sărbătorii Toamnei” a început  acolo, dar din cauza ploii torenţiale reprezentaţia s-a mutat în noua Sală Polivalentă (Iclodul are şi aşa ceva!).  Nici nu se putea găsi un loc mai bun pentru continuarea regalului folcloric sprijinit şi de Asociaţia Culturală „Dansatorii de pe Someş”. Sutele de iclozeni şi oaspeţi veniţi de pe la Cluj-Napoca, Gherla şi comunele vecine – Bonţida, Aluniş sau Corneşti – au asistat la acest concert de muzică populară, la care şi-au dat concursul Marinela Zegrean-Istici, Ciprian Picovici, Roxana Suciu, Pavel Mărginean, Georgiana Lobonţ, Ioana Maria Câmpan, Diana Roman, Raluca Balint, Crina Bujiţă şi Amalia Zanc, nume binecunoscute publicului. Au mai delectat spectatorii: Orchestra de muzică populară a Primăriei Iclod, condusă de Zeno Zanc şi Gabi Bunea, alături de „Ceteraşii de la Gherla”, Ansamblul folcloric „Tradiţii Ormănene”, Ansamblul „Dansatorii de pe Someş” condus de soţii Emil şi Geanina Bodea şi Grupul „Sfântul Nicolae” al Bisericii Ortodoxe Iclod. Prezentatorul spectacolului a fost Maria Golban Şomlea, ea interpetând şi câteva melodii de muzică populară.

Gazdele s-au gândit şi la amatorii muzicii uşoare, invitând la această mare sărbătoare a comunei pe interpreta AMI, care s-a urcat pe scenă spre orele serii, manifestările cultural-artistice încheindu-se într-un mod festiv, cu tradiţionalul foc de artificii.

Toată  Valea Someşului Mic, de la Apahida până la Gherla, a fost cuprinsă de aceste jocuri de artificii, care au pus punct unei sărbători a culturii, artei şi muzicii, dar şi a etnoarheologiei româneşti. Puţine localităţi rurale din ţară se pot mândri cu un muzeu atât de bine dotat ca şi cel din comuna Iclod.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie