Începe sistematizarea circulaţiei în centrul Clujului

• În urma unui studiu efectuat de UTCN, municipalitatea propune interdicţii, interzicerea unor viraje şi desfiinţarea unor locuri de parcare •

Comisia de sistematizare a circulaţiei rutiere şi pietonale din cadrul municipalităţii clujene, a analizat, în cadrul şedinţei publice desfăşurată în Sala de Sticlă a primăriei, propunerea de realizare a unei benzi dedicate pentru transportul în comun pe axa E-V, Bd. 21 decembrie 1989 – str. Memorandumului.

Studiul, în urma căruia se propune introducerea benzilor dedicate mijloacelor de transport în comun a fost comandat de administraţia locală şi  expus de reprezentantul Departamentului de Autovehicule Rutiere şi Transporturi din cadrul UTCN, profesorul Nicolae Filip, acesta arătînd că  traficul din centrul oraşului a atins, în unele intersecţii, niveluri maximale.

Documentul prevede mai multe interdicţii, precum interzicerea unor viraje, precum şi desfiinţarea unor locuri de parcare.

Potrivit soluţiilor propuse de reprezentanţii UTCN în urma schimbărilor, traficul autoturismelor va fi redus, urmând să se pună accentul pe transportul public, în condiţiile în care acesta oferă un timp mai redus de circulaţie, se susţine în studiul menţionat .

Astfel, virajul la dreapta, de pe bulevardul 21 Decembrie spre  strada Paris,  va fi interzis, pentru a face loc unei benzi dedicată transportului public – pe strada Paris urmând să fie sens unic -, iar circa 100 de locuri de parcare aflate pe partea dreaptă a carosabilului – între  Biserica Sf. Petru şi supermarketul Sora – vor fi desfiinţate. Totodată, autovehiculele nu vor avea dreptul să vireze la dreapta de pe bulevardul 21 Decembrie nici spre strada Frederic Juliot Curie, nici spre Regele Ferdinand, pe cea din urmă prevăzându-se un semafor intermitent, la verde, ce va permite intrarea pe Ferdinand a mijloacelor de transport public. Pe strada Juliot Curie va fi sens unic, spre bulevardul 21 Decembrie, pe una dintre benzile străzii urmând să fie făcure parcări.

Celor care vor să meargă din Mărăşti spre Piaţa Mihai Viteazu – dar nu au ales din start să intre pe strada Cuza Vodă -, ca să ajungă de pe bulevardul 21 Decembrie în piaţă profesorul Filip le propune două rute alternative: Vasile Alecsandri-Cardinal Iuliu Hossu-Bariţiu-piaţă, sau un ocol mai mare, venind de la Primărie prin Piaţa Unirii şi apoi pe Regele Ferdinand spre piaţă.

De asemenea, pentru mijloacele de transport în comun, vor fi introduse semafoare speciale, interconectate, acolo unde nu există spaţiu de stocare, iar benzile existente vor fi îngustate 3,2 metri..

Studiul prevede introducerea benzii dedicate transportului public pe sectorul de drum dintre Biserica Sf. Petru şi, primă fază, strada Memorandumului, la intersecţia cu Emil Isac, modificări care, în opinia profesorului Nicolae Filip, vor duce la reducerea timpilor de transport, dacă şoferii clujeni vor fi disciplinaţi şi nu vor produce blocaje prin nerespectarea regulilor.

Potrivit reprezentantului Departamentului de Autovehicule Rutiere şi Transporturi din cadrul UTCN, profesorul Nicolae Filip, pentru strada Moţilor,  studiile nu sunt încă finalizate. Acesta a amintit faptul că pentru strada Moţilor erau propuse benzi reversibile, benzi dedicate mijloacelor de transport doar între anumite ore, sau sens unic.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, pentru a-i ajuta pe şoferi se supună noilor reguli, la început benzile dedicate vor fi demarcate cu separatoare de trafic, iar mai apoi vor fi marcate cu vopsea.

Primarul Emil Boc a precizat că decizia de introducere a benzilor dedicate transportului public este luată, însă subiectul mai trebuie studiat pentru a alege varianta cea mai bună. Totodată, edilul a subliniat că taxi-urile şi bicicliştii vor avea dreptul să circule pe benzile dedicate transportului public.

Precizăm că propunerea Comisiei de sistematizare a circulaţiei rutiere şi pietonale din cadrul municipalităţii clujene a fost postată pe site-ul Primăriei, la secţiunea „dezbateri”. Aceasta va sta la dispoziţia clujenilor, timp de două săptămâni, pentru consultare, urmând ca apoi să fie organizată o dezbatere publică.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie